logo
RNTV Live

Pomeni electorale: pensii speciale, salarii majorate și ajutoare sociale

deputati-vot
Victor Preda

Apropierea alegerilor parlamentare readuce în actualitate un subiect bine cunoscut românilor: pomenile electorale. Bineînțeles, și în ultima sesiune parlamentară din acest mandat vor fi puse în discuție câteva propuneri care pot fi încadrate, fără ezitare, în categoria menționată.
Chiar la începutul sesiunii, senatorii vor vota introducerea pensiilor speciale pentru profesori. Profesorii cu o vechime efectivă de 30 de ani în învăţământ, vor beneficia, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni.
Un alt proiect de lege care poate fi socotit pomană electorală prevede că pensionarii şi persoanele cu handicap grav şi cu handicap accentuat pot solicita compensarea în bani a 50% din contravaloarea tichetelor de călătorie pe un an calendaristic.
Bineînțeles, gândurile parlamentarilor sunt îndreptate, în prag de alegeri, către pensionari. Astfel, în această sesiune, va fi dezbătut un proiect care prevede acordarea anual, la cerere, a celei de-a 13-a pensie pentru persoanele cu o pensie sub nivelul salariului mediu brut pe economie şi care nu realizează alte venituri.
Alți parlamentari au inițiat un proiect conform căruia autorităţile publice locale pot aproba ajutoare pentru energie termică, gaze naturale, energie şi combustibili solizi sau petrolieri persoanelor vulnerabile şi celor aflate în dificultate în sezonul rece.
Nici angajații din sectorul bugetar nu sunt uitați de către parlamentari. Un proiect legislativ propune persoanele cu funcţii bugetare în sănătate să primească pentru condiţii deosebit de periculoase un spor de 45-48% din salariul de bază, iar pentru asistenţă medicală de urgenţă şi transport sanitar sporul să fie de 60-100% din salariul de bază. De asemenea, persoanele cu funcţii bugetare în apărare, ordine publică şi siguranţă naţională beneficiază de prime calculate la solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază. Persoanele care au locuri de muncă sau operaţiuni deosebit de periculoase primesc un spor de 37-50%, cele cu locuri de muncă în condiţi foarte periculoase – 16-30%, iar cele cu locuri de muncă în condiţii periculoase – până la 16%. Și pentru că tot vorbim despre alegeri, potrivit altui proiect, personalul din cadrul Autorității Elecorale Permanente are acelaşi statut ca personalul din aparatul Parlamentului, adică vor avea o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării.
Mai vreți? Vă mai dăm că doar nu dăm de la noi. Un senator a propus ca părinţii care se întorc la serviciu înainte de expirarea concediului de creştere a copilului să beneficieze de 50% din indemnizaţia pentru creşterea copilului. O altă iniţiativă legislativă prevede că “valoarea punctului de pensie nu poate fi mai mică de 40% din câştigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, începând cu 1 ianuarie 2017, respectiv de 45% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, începând cu 1 iulie 2017”. De asemenea, câţiva parlamentari propun reducerea vârstei standard de pensionare pentru primarii care au realizat complet stagiul de cotizare cu câte un an pentru fiecare mandat de patru ani, iar vârsta redusă să nu poată fi mai mică de 60 de ani. Iniţiatorii afirmă că au făcut propunerea “având în vedere condiţiile de muncă a primarilor, anume stres şi răspundere”. Încheiem cu valoarea bonurilor de masă, aceasta urmând să crească, dacă deputații vor fi de acord, de la 9,41 la 13 lei.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor