Polonia, dată în judecată de Pfizer după refuzul plății a o parte din vaccinurile contractate

vaccin4
Tudor Teodora

Gigantul farmaceutic american Pfizer a intentat un proces guvernului polonez din cauza neplăților pentru 60 de milioane de doze ale vaccinului COVID-19, dezvoltat în colaborare cu BioNTech, conform informațiilor furnizate de Politico. Această acțiune legală, survenită în contextul schimbărilor politice anticipate în Polonia după alegerile din octombrie, reprezintă apogeul unui conflict de 19 luni între Varșovia și Pfizer privind un număr considerabil de doze de vaccin.

Conflictul are rădăcini mai adânci, care pot fi urmărite până la contractul masiv de 1,1 miliarde de doze semnat de Comisia Europeană cu Pfizer în 2021. Acest acord a devenit controversat din cauza schimburilor de mesaje text raportate între președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, și directorul general al Pfizer, Albert Bourla, înaintea negocierilor.

“Pfizer și BioNTech își propun să oblige Polonia să respecte angajamentele referitoare la comenzile de vaccin COVID-19 plasate de guvernul polonez, în cadrul contractului lor de aprovizionare a Uniunii Europene semnat în mai 2021”, a declarat un purtător de cuvânt al Pfizer pentru POLITICO, subliniind că BioNTech participă la această acțiune.

Conform informațiilor din Gazeta Prawa, Pfizer a depus procesul civil la o instanță din Bruxelles, argumentând că dozele au fost achiziționate prin contracte de achiziții comune ale UE, conforme legislației belgiene.

Cu prima audiere programată pentru 6 decembrie, evoluția situației poate fi urmărită începând cu anul 2021, când Comisia a semnat un contract semnificativ cu Pfizer pentru până la 1,8 miliarde de doze de vaccin COVID-19. Acest contract a generat nemulțumiri, atât din cauza opacității legate de rolul personal al doamnei von der Leyen în negocieri, cât și a presiunii asupra țărilor de a cumpăra doze în exces.

În aprilie 2022, Polonia a oprit primirea livrărilor invocând o clauză de forță majoră, argumentând presiunea financiară generată de criza din Ucraina și reducerea cererii de vaccinuri. Alte țări europene au urmat exemplul Poloniei, criticând obligația de a achiziționa doze în exces. După presiuni constante, Comisia a acceptat o renegociere în mai 2023, reducând numărul de doze rămase și extinzând termenul de livrare până în 2026. Cu toate acestea, Polonia a refuzat să semneze acordul revizuit.

Recent, Pfizer a acționat în justiție după alegerile din octombrie, cerând despăgubiri de până la 1,2 miliarde de euro de la noul guvern condus de Donald Tusk. Această decizie survine într-un moment în care economia poloneză se confruntă cu dificultăți, reprezentând un semnal puternic pentru orice țară tentată să evite plata obligațiilor financiare.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor