logo
RNTV Live

Poliția Prahova, la raport! Surpriză în bilanțul de la Criminalistică!

ginel preda si raluca brezeanu ipj prahova
Ciprian Radu

Poliția Prahova, la raport

IPJ Prahova a prezentat astăzi, într-o conferință de presă, bilanțul activității pe anul 2017. 

Prezentarea a fost făcută de Mihai Ginel Preda, comisar șef, adjunct al șefului Inspectoratului Județean de Poliție Prahova.

Principalul reper a fost scăderea, cu procente mai mici sau mari, la toate capitolele, comparativ cu anii trecuți.

Astfel, au scăzut numărul de accidente rutiere, numărul persoanelor decedate în urma acestora, numărul furturilor ș.a.m.d.

Surpriza a venit din raportul de la Criminalistică. Anul trecut, în Prahova, au fost înregistrate două cazuri de omor, față de cinci consemnate în 2016. Iar scăderea este și mai accentuată față de anii trecuți.

Iată raportul, pe scurt, al activității Poliției Prahova, în 2017:

 

……………………..

Caracteristica principală a acestui an, comparativ cu 2016, o constituie creşterea gradului de siguranţă publică, luând în considerare scăderea cu aproape 7% a infracţionalităţii sesizate.

De altfel, aceeași tendință de scădere generală a criminalității se observă și în perioada 2011-2017, după cum urmează:

infracţionalitatea stradală s-a redus cu 56%;

tâlhăriile stradale cu 60%;

furturile de autovehicule cu 45%;

furturile din autovehicule cu 28%.

În cursul anului 2017 au fost iniţiate şi implementate proiecte şi  campanii în cadrul cărora s-au abordat, secvenţial, diferite genuri de infracţiuni circumscrise domeniilor prioritare: delincvenţa juvenilă şi victimizarea minorilor, infracţiunile contra patrimoniului și violenţa în familie.

În acest sens, exemplificăm :

1 Programul local de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor: au fost derulate  900 activităţi desfăşurate cu specific informativ-educativ, la care au participat 48.370 elevi, 1.801 părinţi şi 2.037 cadre didactice; 6.096 pliante utilizate.

2 Programul local de prevenire a furturilor din locuințe: 2.509 activităţi de prevenire desfășurate, la care au participat 12.733 cetăţeni; 10.362 pliante distribuite.

3 Programul local de prevenire a violenţei intrafamiliale: 570 activităţi de prevenire desfăşurate, 5.131 cetăţeni informați și 1.480 persoane consiliate.

 Ordinea şi siguranţa publică.

Activităţile preventive (razii şi acţiuni, cu ocazia desfăşurării meciurilor de fotbal, a desfăşurării diverselor marşuri și manifestări comemorative, spectacole sau manifestări culturale sau religioase), desfășurate împreună cu celelalte instituţii abilitate, au dus la menţinerea sub control a fenomenului infracţional, reuşindu-se diminuarea criminalităţii în judeţ pentru al șaptelea an consecutiv.

2017 este al șaptelea an consecutiv în care scade infracţionalitatea stradală. Se observă, comparativ cu anul 2011, o reducere cu 56%, respectiv cu 2,5% faţă de 2016, ceea ce denotă creşterea continuă a gradului de siguranţă a prahovenilor.

În 2017, criminalitatea stradală a reprezentat 3,5% din numărul sesizărilor înregistrate la nivelul județului, iar din totalul criminalității stradale, 10% au fost prinderi în flagrant.

În anul 2017 infracţiunile sesizate în mediul rural sunt în scădere cu 10% faţă de 2016. Infracţiunile contra patrimoniului au înregistrat acelaşi trend descendent, cu 14%, iar cele contra persoanei cu 7%.

 Siguranța rutieră

În domeniul siguranței rutiere, raportat la anul 2011, se observă că numărul accidentelor rutiere grave a scăzut cu 16%, al persoanelor decedate în accidente cu 19%, iar cel al persoanelor rănite grav în accidente cu 17%. Aceeași tendință este vizibilă și comparativ cu anul 2016: accidente grave – 2,5%; persoane rănite grav – 9%; persoane decedate – 12%.

Primele cinci cauze generatoare de accidente rutiere grave, care au generat 68% din totalul acestora, au fost: traversarea neregulamentară (16%), viteza neregulamentară (16%), abateri ale bicicliştilor (12%), neacordarea de prioritate pietonilor (12%) și neacordarea de prioritate altor vehicule (12%).

Menţionăm că sancţiunile contravenţionale aplicate pentru combaterea acestora au reprezentat 44,5% din totalul celor aplicate în 2017.

De asemenea, din analiza datelor statistice înregistrate în anul 2017, se poate observa că ziua din săptămână în care s-au produs cele mai multe accidente a fost vinerea – 68 (spre deosebire de perioada 2013-2016, în care ziua cu cele mai multe accidente a fost sâmbăta).

Pentru abaterile contravenționale constatate de polițiștii rutieri, au fost aplicate 79.305 sancțiuni, iar ca măsuri complementare au fost reținute 2.132 permise de conducere și s-au retras 837 certificate de înmatriculare.

 

Poliţia de proximitate şi siguranţa comunităţii

Activitatea efectivelor de proximitate a fost orientată îndeosebi în scopul prevenirii infracţionalităţii şi întăririi sentimentului de siguranţă publică în cadrul comunităţii. Principalele activităţi desfăşurate de poliţiştii de proximitate au fost:

  • 136 activităţi desfăşurate în unităţile de învăţământ;
  • 262 activităţi desfăşurate cu asociaţiile de proprietari;
  • 107 persoane consiliate;
  • 98 activităţi desfăşurate cu administraţia publică locală;
  • 543 stări conflictuale aplanate.

 

COMBATEREA CRIMINALITĂŢII

Comparativ cu anul precedent, în 2017 se constată scăderea cu 7% a infracțiunilor sesizate la nivelul județului. În acest context, infracțiunile economico-financiare s-au redus cu 13%, cele judiciare cu 7%, iar cele de altă natură cu 4%.

În perioada analizată, infracţiunile contra persoanei au scăzut cu 6%.

La infracţiunile contra patrimoniului se constată o scădere cu 8%, acest gen de criminalitate reprezentând 39% din totalul infracţiunilor sesizate.

Infracţiunile de furt au scăzut cu 10% iar tâlhăriile cu 4%.

În domeniul economico-financiar   comparativ cu anul 2016, infracţiunile sesizate s-au redus cu 13%.

Au fost dispuse măsuri asigurătorii în valoare totală de aproape 100.000 mii lei.

Totodată, au fost puse în aplicare 333 mandate de percheziţie ( cu 54 mai multe decât în 2016 ), din care 264 domiciliare şi 69 în sistem informatic; au fost destructurate 18 grupări infracţionale și au fost dispuse 46 de măsuri preventive.

Au fost organizate şi desfășurate 74 acţiuni poliţieneşti și 480 verificări tematice de specialitate, la care au fost au participat specialiști din cadrul C.J.P.C., D.S.V.S.A., Direcţia Agricolă, I.T.R.S.V., D.R. Vamală, A.N.R.M. și Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc.

Au fost aplicate 1.005 sancţiuni contravenționale, în valoare totală de 4.336.300 lei, şi ridicate în vederea confiscării sau indisponibilizate bunuri în valoare totală de 178.189 lei.

Infracțiuni contra patrimoniului

Au fost sesizate cu 8% mai puţine infracţiuni contra patrimoniului faţă de anul precedent. Ponderea cea mai mare (61,5%) în cadrul acestui gen de infracţiuni o reprezintă faptele de furt, care au înregistrat o reducere cu 10%.

Scăderi se observă la furturile din locuinţe (-9%), furturile de/din bancomate (-83%), furturi de autovehicule (-6%), furturile de animale (-22%).

Regimul armelor, explozibililor şi substanţelor periculoase

În anul 2017, în acest domeniu evidenţiem următoarele activităţi:

  • organizarea şi executarea a 45 de acţiuni în domeniu;
  • 18 percheziții efectuate (8 pe linie de braconaj, 8 la regimul materiilor explozive și două pe linie de arme).
  • 413 controale executate: 352 pe linie de arme și muniții și 61 pe linie de explozivi.
  • aplicarea a 93 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 722 mii lei;
  • ridicarea, în vederea confiscării, a:
    • 644 arme de diferite tipuri şi calibre (n.r. aproape toate, peste 600 au fost ridicate de la un magazin specializat);
    • 685 kg articole pirotehnice;
    • 250,4 tone deșeuri periculoase.

Infracţionalitatea în domenii specifice:

  1. Produse petroliere
  • 80 de acţiuni, controale şi filtre organizate şi executate;
  • 10 percheziţii domiciliare efectuate;
  • 14 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 550 lei;
  • 68 de infracţiuni specifice constatate;
  • 170 litri produse petroliere recuperați, după cum urmează:
  • benzină – 7.740  litri;
  • motorină – 160 litri;
  • altele- 1.870 litri

b.Silvicultură

  • 385 acţiuni şi controale desfășurate;
  • 846 sancţiuni contravenţionale aplicate;
  • 761 m.c. material lemnos confiscat.

 

Criminalistică

Serviciul Criminalistic își aduce contribuția la identificarea autorilor de infracţiuni prin utilizarea tehnicii și mijloacelor criminalistice. Se evidenţiază dezvoltarea în plan calitativ a modului de abordare a activităţii de cercetare a locului faptei, a expertizelor sau constatărilor criminalistice, implementarea și verificarea în bazele de date criminalistice, atât prin căutarea şi ridicarea tuturor categoriilor de urme, cât și prin identificarea autorilor în bazele de date și prin expertize.

În urma cercetării tehnico-științifice a locului faptei, 14.210 urme au fost ridicate şi rămase în evidenţă.

Aportul specialiștilor criminaliști au fost la identificate 614 persoane și obiecte, iar în ceea ce priveşte utilizarea tehnicii Poligraf, au fost testate 279 persoane în 207 cauze.  Au fost întocmite 438 rapoarte criminalistice, fiind supuse examinării 3.279 probe în vederea formulării concluziilor.

Poliţiştii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova vor acţiona în continuare pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente negative, care pot afecta siguranţa cetăţenilor.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor