Pneumonie răspândită la nivel ridicat în Europa – primele focare s-au înregistrat în China

China-boli-respiratorii-1200x545_c
Andrei-Vlăduț Gușter

Există o creștere a cazurilor de pneumonie la copii care a provocat o presiune semnificativă asupra spitalelor din China și a stârnit preocupări legate de o posibilă nouă pandemie.

Aceste cazuri par să se fi extins acum și în Europa. Deși au fost raportate și creșteri ale infecțiilor respiratorii în Statele Unite, autoritățile sanitare americane afirmă că nu există dovezi concrete care să lege epidemia din această țară de alte valuri, fie ele la nivel statal, național sau internațional. Numărul de cazuri de pneumonie în rândul copiilor a crescut în Europa, în timp ce China se confruntă cu o epidemie fără precedent de boli respiratorii.

În prezent, țări precum Olanda și Danemarca au raportat o creștere a numărului de cazuri, în timp ce India, Taiwan și Vietnam au început să ia măsuri preventive pentru a-și pregăti sistemele de sănătate.

Pe măsură ce oficialii din domeniul sănătății monitorizează situația din China, cazurile continuă să apară și să crească în alte părți ale lumii. Danemarca, Suedia și Țările de Jos au fost recent afectate de focare similare. Autoritățile sanitare daneze au declarat deja că au atins un “nivel epidemic”.

În cazul infecțiilor cu Mycoplasma pneumoniae care se răspândesc în Danemarca, un grup de cercetare al Ministerului danez al Sănătății a raportat 541 de cazuri noi până la sfârșitul săptămânii trecute, comparativ cu 168 de cazuri în cinci săptămâni precedente.

În Olanda, numărul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani cu pneumonie a crescut, ajungând la 130 la 100.000 de copii în săptămâna care a precedat 26 noiembrie, conform Institutului olandez pentru cercetarea serviciilor de sănătate (NIVEL). Acest număr a fost de 58 la 100.000 de copii în vârful anului precedent.

De asemenea, s-au înregistrat mai multe cazuri de pneumonie în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani. În săptămâna 47, acest număr a crescut la 38 la 100.000.

Există îngrijorări legate de posibila legătură dintre valul de epidemii din China și creșterea numărului de cazuri din Olanda, însă nu există date concrete care să susțină această legătură, conform The Independent.

Maria Van Kerkhove, director interimar al departamentului de pregătire și prevenire a epidemiilor și pandemiilor din cadrul OMS, a declarat că există întrebări legate de comparații cu situația premergătoare pandemiei.

În timp ce oficialii chinezi atribuie aceste cazuri de pneumonie unor agenți patogeni cunoscuți și nu unui virus nou, țara se pregătește pentru prima iarnă după ridicarea restricțiilor Covid-19.

China a implementat măsuri pentru prevenirea răspândirii, inclusiv purtarea măștilor și distanțarea socială. Cu toate acestea, unii experți pun sub semnul întrebării aceste măsuri și acuză regimurile stricte de lock-down de apariția noilor cazuri de pneumonie.

În Statele Unite, un număr crescut de cazuri de pneumonie pediatrică a fost raportat într-o anumită zonă a statului Ohio, iar unele surse sugerează că aceeași boală a fost observată și în Danemarca și China. Cu toate acestea, autoritățile sanitare americane nu au confirmat încă nicio legătură între aceste cazuri și alte valuri de infecții, fie ele la nivel local, național sau internațional.

Mycoplasma pneumoniae este o bacterie responsabilă de infecțiile respiratorii, mai ales la copiii de peste 4 ani și adulții tineri. Aceasta se transmite prin tuse și strănut și este răspândită în comunități, în școli și în alte medii.

Infecția poate fi tratată cu antibiotice și se recomandă acoperirea gurii în caz de tuse sau strănut pentru a preveni răspândirea. Nu există un vaccin disponibil împotriva acestei bacterii.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor