logo
RNTV Live

Ploieștiul văzut de un tânăr polonez: „Fascinant!”

Ploiesti
rnews

La sfârșitul lunii iulie a acestui an, un tânăr polonez, Janusz Oleksiak, a vizitat Ploieștiul. Impresionat de urbea lui Nenea Iancu, Janusz Oleksiak, a ținut să transmită un mesaj ploieștenilor, mesaj pe care îl redăm în întregime:

„Când vizitezi un oraș industrial pentru prima dată, în special atunci când călătorești în scop de afaceri, ai o idee vagă în privința a ceea ce vei descoperi acolo. De regulă, astfel de orașe au trăsături comune din punct de vedere istoric, al planificarii urbane si arhitecturale, în functie de țară sau regiunea în care se găsesc. Acestea trebuie să fi fost motivul pentru care nu aveam prea mari așteptări în ceea ce priveste Ploieștiul. Încă un oraș industrial care beneficiază probabil de pe urma aproprierii de capitală.

Nu mi-a trebuit prea mult timp să realizez cat de mult mă înșelam. Cunostiintele mele legate de oraș se limitează la zona centrală. Dar nici nu-ți trebuie mai mult ca să-ti dai seama cat de unic este Ploieștiul. Ce-l face unic pentru mine este istoria sa, cu momentele sale de glorie și înfrângere, libertate și subordonare fată de URSS, ce se reflectă în arhitectura foarte inghesuită de-a lungul bulevardului principal. Nu vezi prea des clădiri de stiluri, origini si semnificatie arhitecturală complet diferite coexistând într-un spațiu atat de restrâns. Nu poti compara Palatul Culturii sau Hotelul Central construite în stil neoclasic cu blocurile socialiste voluminoase, dat totusi ele sunt vecini cu drepturi egale. Dacă ar fi să definesc Ploieștiul printr-un adjectiv acesta nu ar fi „frumos”, dar cu siguranță ar fi „fascinant”!

La o reconsiderare, am conchis ca nu doar vina mea că am o idee atat de gresită despre oraș. Din perioada studenției am o prietenă originară din Ploiești. Nu-mi amintesc să-si fi lăudat vreodată orașul natal, dar păstrez în memorie faptul că-mi arata fotografii cu Timisoara sau alte locuri frumoase din România. Asta m-a facut să mă intreb, ce văd ploieștenii care trec zilnic pe bulevardul Republicii? Văd oare blocurile comuniste de o frumusețe discutabilă? Sau văd cladirile unice precum Catedrala Sf. Ioan, Casa Albă sau fascinata Casa Radu Stanian? Probabil văd mai mult din primele”.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor