Primăria Ploieşti a ajuns în situaţia de-a dreptul penibilă de a nu mai avea, la mijlocul anului, bani pentru repararea străzilor. Cu bugetul epuizat, autorităţile locale nici nu au anunţat până acum pregătirea unei rectificări.
Cu nenumărate gropi în asfalt apărute după trecerea iernii şi zeci de străzi afectate de cratere sau de lucrările proaste ale reţelarilor, Ploieştiul este într-o situaţie ingrată, cu şanse mici ca aceste artere de circulaţie să fie reabilitate prea curând. Practic, astuparea gropilor, o activitate banală pentru orice primărie din mediul rural, este imposibilă în municipiul reşedinţă de judeţ, pentru că Primăria şi-a epuizat deja bugetul alocat.
În 2016, în bugetul Ploieştiului a fost prevăzută suma de 18.320.000 de lei pentru „reparaţii curente străzi”. Spre comparaţie, în 2015, la acelaşi capitol, alocarea a fost de 25 de milioane de lei, iar în 2014 de 20 de milioane. Totuşi, în 2011, în ultimul an complet al administraţiei Volosevici, autorităţile s-au descurcat cu un buget de 10,5 milioane de lei.
Problema, în 2016, ţine de criza bugetară generată de întârzierea unor proiecte europene, pentru care lucrările rămase trebuie plătite de municipalitate. Un alt factor care a dus la această situaţie limită a fost efectuarea unor lucrări ample în 2015, dar care n-au fost plătite la momentul respectiv, ci după 1 ianuarie. Practic, din cele 18 milioane puse la dispoziţie pentru asfaltări în acest an, Primăria a putut utiliza propriu-zis doar 7, restul de 11 milioane de lei reprezentând arierate din anul anterior, potrivit informaţiilor oferite de primarul Ploieştiului, Adrian Dobre. Un alt factor decisiv pentru această criză a fost şi contractul-cadru cu firma Delta ACM, cea care a fost selectată în administraţia Bădescu să se ocupe, timp de cinci ani, de reabilitarea străzilor şi zonelor pietonale, după o procedură de achiziţie cel puţin dubioasă şi la nişte tarife înspăimântător de mari.
O posibilă soluţie ar fi suplimentarea bugetului, cel mai probabil după atragerea deja celebrului credit bancar contractat de municipalitate. Totuşi, în unele cazuri, unde gropile au apărut în urma unor lucrări prost efectuate, înainte ca Primăria Ploieşti să plătească din bani publici pentru reparaţii, cred că un bun administrator ar trebui să ia mai întâi în calcul varianta de a-i pune tocmai pe cei care au spart să şi repare! Asta în condiţiile în care, în momentul în care obţin autorizaţiile de lucrări, reţelarii îşi asuma obligaţia să readucă străzile la starea iniţială. Problema este că nimeni din Primărie nu pare să fi mai urmărit comportarea în timp a acestor suprafeţe, având în vedere că, în multe zone, pământul s-a tasat, au apărut denivelări în dreptul acestor branşamente, iar străzile nu mai arată câtuşi de puţin ca-n „starea iniţială”.