logo
RNTV Live

Ploieştiul deţine o altfel de comoară

carte veche biblioteca
Mihai Constantinescu

Ploieştiul deţine o altfel de comoară! Învăţăm la şcoală câte ceva despre primele cărţi din istoria literaturii române, dar şi a celei universale. Puţini însă avem şi curiozitatea sau ocazia de a vedea cum sunt aceste lucrări şi de ce, de-a lungul veacurilor, au fost considerate opere atât de valoroase.

Câteva dintre răspunsuri le vom putea găsi păşind în ????????????????̧???????? ???????????????????????????????????????? (???????????????????? ????????????????????), un loc aparte în cadrul Bibliotecii Judeţene „Nicolae Iorga“ din Ploieşti. Unele dintre lucrări sunt scrise în latină, altele în slavonă, altele în română, dar cu litere chirilice.

Fondul secţiei este alcătuit din carte veche românească, carte veche străină, carte până la 1948, periodice româneşti şi străine (începând cu anul 1850, iar periodicele prahovene pleacă de la 1900), carte de referinţă, carte curentă, donaţii.

Locul de cinste al acestei secţii revine lucrărilor: ???????? ???????????????? ???????????????????????????? (1520) de Titus Livius, carte ce a făcut parte din biblioteca Stolnicului Constantin Cantacuzino, ???????????????????????????? lui Varlaam (1643), ???????????????????????? de la Bucureşti (1688), o ???????????????????????????????????????? (1742), o ???????????????????????????????? (1780), un ???????????????????????????? (1794), ????????????????-???????????????? ????????????????????????????????????????????̆ (1803) ş.a.

În total, la Secţia Documentar sunt 60 de lucrări din categoria „carte veche românească“ (1508-1830) şi aproximativ 150 din rândul celor străine, scrise în perioada 1501-1800.

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/zile-libere-platite-parintilor/

Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro

sursa Facebook Consiliul Judeţean Prahova

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor