Ploieştiul deţine o altfel de comoară

carte veche biblioteca
Ploieştiul deţine o altfel de comoară
cautam-reporteri-republikanews

Ploieştiul deţine o altfel de comoară! Învăţăm la şcoală câte ceva despre primele cărţi din istoria literaturii române, dar şi a celei universale. Puţini însă avem şi curiozitatea sau ocazia de a vedea cum sunt aceste lucrări şi de ce, de-a lungul veacurilor, au fost considerate opere atât de valoroase.

Câteva dintre răspunsuri le vom putea găsi păşind în 𝐒𝐞𝐜𝐭̧𝐢𝐚 𝐃𝐨𝐜𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫 (𝐂𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐕𝐞𝐜𝐡𝐞), un loc aparte în cadrul Bibliotecii Judeţene „Nicolae Iorga“ din Ploieşti. Unele dintre lucrări sunt scrise în latină, altele în slavonă, altele în română, dar cu litere chirilice.

Fondul secţiei este alcătuit din carte veche românească, carte veche străină, carte până la 1948, periodice româneşti şi străine (începând cu anul 1850, iar periodicele prahovene pleacă de la 1900), carte de referinţă, carte curentă, donaţii.

Locul de cinste al acestei secţii revine lucrărilor: 𝐴𝐵 𝑈𝑅𝐵𝐸 𝐶𝑂𝑁𝐷𝐼𝑇𝐴 (1520) de Titus Livius, carte ce a făcut parte din biblioteca Stolnicului Constantin Cantacuzino, 𝐶𝐴𝑍𝐴𝑁𝐼𝐴 lui Varlaam (1643), 𝐵𝐼𝐵𝐿𝐼𝐴 de la Bucureşti (1688), o 𝐸𝑉𝐴𝑁𝐺𝐻𝐸𝐿𝐼𝐸 (1742), o 𝑃𝑆𝐴𝐿𝑇𝐼𝑅𝐸 (1780), un 𝐴𝑃𝑂𝑆𝑇𝑂𝐿 (1794), 𝐴𝐿𝐹𝐴-𝑉𝐼𝑇𝐴 𝑆𝑈𝐹𝐿𝐸𝑇𝐸𝐴𝑆𝐶𝐴̆ (1803) ş.a.

În total, la Secţia Documentar sunt 60 de lucrări din categoria „carte veche românească“ (1508-1830) şi aproximativ 150 din rândul celor străine, scrise în perioada 1501-1800.

Vezi şi https://republikanews.ro/zile-libere-platite-parintilor/

Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro

sursa Facebook Consiliul Judeţean Prahova

lafesta

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here