logo
RNTV Live

Ploieşti Jazz Festival revine cu a XII-a ediție. Program complet

jazz
Mihai Constantinescu

Ploieşti Jazz Festival 2018

Ploieşti Jazz Festival revine cu a XII-a ediție. Program complet.

Cea de-a XII-a ediţie a Ploieşti Jazz Festival se desfăşoară în perioada 21-25 noiembrie.

Ploiești Jazz Festival debutează în seara de 21 noiembrie cu orchestra simfonică a Filarmonicii „Paul Constantinescu” și doi invitați speciali: dirijorul Jin Wang și violoncelista Joanna Sachryn. Seara are dublă semnificație, deoarece este celebrat marele compozitor Leonard Bernstein, la 100 de ani de la naștere. Special pentru „Ploiești Jazz Festival”, ediția a XIII – a, maestrul Jin Wang a compus a doua sa simfonie, cea în stil jazz, ce ne îndeamnă să fim toleranți cu cei diferiți de noi, iar în finalul lucrării putem „vedea” imaginea unei lumi frumoase, în care trăim cu toții în armonie.

Violoncelista Joanna Sachryn se află la a doua prestație pe scena Filarmonicii ploieștene, iar interpretarea Concertului pentru violoncel și orchestră de suflători de Friedrich Gulda cu siguranță va primi multe aplauze. „Porgy și Bess” de George Gershwin și „The West Side Story” de Leonard Bernstein completează programul serii de 21 noiembrie 2018.

Propunerile ediției a XIII – a a PJF sunt de neratat: „Traffic Strings” și „Ploiești Jazz Trio” pentru a doua seară de Festival. Alături de „Ploiești Jazz Trio” va concerta celebrul saxofonist american Rick Margitza, muzician de jazz ce s-a aflat adesea pe scenă alături de instrumentiști celebri precum Miles Davis sau Chick Corea. Proiectul Traffic Strings a fost inițiat de muzicianul Lucian Moraru și are în componență câțiva dintre cei mai valoroși instrumentiști din România din acest moment.

A treia seară aduce în lumina reflectoarelor din Tel Aviv pe Daphna Levy și „The ClassiCats” în prima parte a serii. Daphna, interpretă de jazz ce are și compoziții proprii ce dovedesc o profundă înțelegere a acestui gen de muzică, se remarcă prin voce caldă, muzicală. A treia seară de Festival se încheie cu „Grappelli Memories”, proiect tribut violonistului francez Stephane Grappelli, membru al celebrului „Quintette du Hot Club de France”. Florin Niculescu, violonist român de jazz care trăiește în Franța, va prezenta publicului, alături de cvartetul său, un program spectaculos de jazz manouche.

Gene Jackson, celebrul toboșar ce este recunoscut pentru abilitatea de a varia ritmurile africane și cele latine și care a concertat alături de muzicieni celebri precum Herbie Hancock, deschide a patra seară alături de trio-ul său, fiind urmat de „Carmen Souza Trio”. Carmen Souza, cunoscută și ca „Ella Fitzgerald a republicii Capul Verde”, s-a remarcat prin stilul său inovator, care reprezintă o fuziune a formelor tradiționale din Capul Verde și elemente de jazz contemporane și tradiționale.

A cincea și ultima seară cuprinde trei concerte printre care și cel al „Ploiești Big Band Society”, un proiect îndrăzneț al Filarmonicii „Paul Constantinescu”, ce alătură suflătorii de alamă ai orchestrei simfonice și  „Ploiești Jazz Trio”, sub bagheta dirijorului Rick Condit. Saxofonistul și dirijorul Rick Condit se bucură de o carieră în educația jazz-ului de mai bine de 25 ani, iar concertele l-au adus adesea alături de muzicieni precum Ella Fitzgerald. Solista Big Band-ului Filarmonicii ploieștene va fi Luiza Zan, interpretă de jazz recunoscută pe plan internațional. Ultima seară va fi  deschisă de „Benito Gonzales Trio” și trompetistul Emil Bîzgă, recunoscut pe plan internațional pentru disponibilitatea de a alterna muzica clasică cu cea de jazz. Ultimul concert al „Ploiești Jazz Festival” va fi susținut de „Jazzmeia Horn Quartet”. Cântăreață de origine africană, numită recent de „Downbeat Magazine” – „cea mai bună stea în devenire”, adesea comparată cu Sarah Vaughan și Nancy Wilson, este o voce extrem de valoroasă și a primit în 2018, la 27 de ani, prima nominalizare Grammy pentru albumul „Un apel social”.

Evenimentele „Ploiești Jazz Festival” sunt completate de cele organizate de Filarmonica „Paul Constantinescu” la „Curtea Berarilor”, după cum urmează:

Jam Sessions în fiecare seară (de joi, 22.11. până sâmbătă, 24.11.2018) și concerte live vineri seară, 23.11.2018 – ora 21.30 – „Midnight Sun feat. Aminda” – formula care reprezintă România la „European Blues Awards 2019” în Insulele Azore și sâmbătă seară – 24.11.2018 – ora 21.30 – „Geta Burlacu & friends” – un spectacol inedit de etno-jazz cu „Geta Burlacu Trio” intitulat „de la Miles Davis la Maria Tănase” – un mix de folclor, jazz, funk, jazz lounge și linie vocală etnică stilizată.

comunicat de presă Filarmonica Ploieşti

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor