logo
RNTV Live

Ploiești, cameră de gazare. Cum vrea Roberta Anastase să reducă poluarea

Ciprian Radu

Deși Agenția și Garda de Mediu spun că poluarea e în limitele admise, ploieștenii au fost supuși – și nu o dată – unui “bombardament” chimic de către marii poluatori ai orașului. Din păcate, de la o vreme, efectele aerului “aflat în limitele normale” se văd și în statisticile medicale. Care chiar sunt îngrijorătoare. 

Deputatul Roberta Anastase propune unele măsuri de ameliorare a situației, pe care le-a prezentat joi în cadrul unei conferințe de presă.

În primul rând – spune ea – trebuie făcută o evaluare asupra impactului pe care îl are calitatea mediului asupra sănătății ploieștenilor. Evaluarea trebuie să fie făcută de un grup de lucru format din specialiști în protecția mediului și din Sănătate. Dacă un asemenea raport există deja, trebuie făcut public, spune Anastase, făcând un apel în acest sens la ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

De asemenea, Primăria Ploiești ar trebui să dispună, prin intermediul Ministerului Mediului, de cel puțin un laborator mobil de măsurare a poluării, ca alternativă la măsurătorile pe care le face Agenția de Mediu. Știți care: alea care spun că la Ploiești, poluarea e în limitele admise, deși în oraș nu poți să respiri. Uneori nici în case! Laboratorul primăriei ar putea fi trimis să măsoare poluarea atunci când e solicitat, nu la câteva ore după!

Conform Robertei Anastase, Primăria Ploiești ar fi depus deja o cerere în acest sens la Miniisterul Mediului.

O altă măsură – ce pare utopică – ar fi ca poluatorii din oraș să achiziționeze și ei asemenea laboratoare cu ajutorul cărora sa-și monitorizeze atent emisiile dând dovadă de bună credință. Îi vedeți făcând așa ceva?

Lăsând gluma la o parte, poluarea în Ploiești este o problemă de durată care nu se va rezolva prea curând. De ea depinde însă sănătoatea ploieștenilor și a generațiilor viitoare. Să o reducem măcar, pentru că statisticile medicale sunt îngrijorătoare. În ultimii ani, în Ploiești, s-a înregistrat o creștere substanțială a bolilor cauzate de calitatea proastă a aerului! De s-au speriat și medicii din București de câte cazuri le vin din orașul petrolului și al detergenților…

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor