Ministerul Educației a făcut public ghidul pentru dezvoltarea platformei de evaluare a competențelor elevilor în mediul online, care este în dezbatere publică. Prin componenta 15 Educație, Investiția 15 – Școala online, Ministerul Educației va aloca suma de 78.500.000 euro pentru acest proiect. După data de 27 octombrie 2023, ministerul va demara procesul de licitație pentru proiecte, conform calendarului stabilit în dezbatere publică.

Menționăm că specificațiile pentru viitoarea platformă de evaluare standardizată a Ministerului Educației sunt similare cu cele ale unei platforme private, conform metodologiei puse în dezbatere, care încă nu a fost publicată în Monitorul Oficial până la lansarea ghidului.

Pe prima pagină a ghidului, există un link către o platformă educațională din India, care furnizează sisteme de testare pentru elevi contra cost. Nu este clar dacă acesta este un indiciu cu privire la potențialii participanți la licitație sau dacă este doar sursa imaginii cu link, deoarece nu se precizează în mod explicit.

Ministerul Educației este solicitantul eligibil pentru acest proiect, iar implementarea acestuia va fi realizată printr-un acord de parteneriat între Ministerul Educației, Unitatea de Implementare a Proiectelor Finanțate prin Fonduri Europene (UIPFEE) în calitate de Lider de parteneriat, și Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, care este subordonat Ministerului Educației.

Ministerul Educației a alocat suma de 78.500.000 euro din fondurile PNRR, prin componenta 15 Educație, Investiția 15 – Școala online, pentru dezvoltarea unei platforme de evaluare a competențelor elevilor în mediul online. Această investiție include următoarele componente financiare:

  1. Crearea platformei de evaluare a competențelor elevilor în mediul online, în valoare de 20 de milioane de euro.
  2. Dezvoltarea unei bănci cu itemi obiectivi de evaluare, la nivel național, grupați pe nivel de învățământ, discipline și unități de învățare, într-un format care poate fi importat pe platforma unică de evaluare, cu un cost de 30 de milioane de euro.
  3. Elaborarea de resurse educaționale deschise, adică materiale didactice dezvoltate, cu o alocare de 28,5 milioane de euro.

Platforma online va fi utilizată pentru toate tipurile de evaluare a elevilor, inclusiv evaluările inițiale și sumative. Aceasta va acoperi evaluările naționale pentru clasele a II-a, a IV-a, a VI-a și a VIII-a, precum și examenele naționale, cum ar fi admiterea la liceu și Bacalaureatul.

Conform planului, platforma Ministerului Educației urmează să fie complet funcțională la nivel național în anul școlar 2025-2026. În perioada ulterioară, toate examenele școlare și evaluările de clasă ale elevilor vor fi digitalizate și standardizate prin intermediul acestei platforme, începând cu anul școlar 2027-2028. Acest interval este dedicat și certificărilor ulterioare ale platformei.

Testarea platformei de evaluare va fi efectuată în cel puțin 42 de unități de învățământ, pe baza unor criterii bine definite, în cadrul evaluărilor sumative de la toate ciclurile de învățământ. Pe baza feedback-ului utilizatorilor, vor fi aduse îmbunătățiri, astfel încât platforma să devină complet funcțională la nivel național în anul școlar 2025-2026.

“Prezentul apel vizează doar un singur proiect, prin care parteneriatul dintre UIPFFE și CNPEE să obțină finanțare pentru implementarea activităților eligibile corespunzătoare celor două componente ale apelului, anume pentru dezvoltarea platformei naționale de evaluare în mediul online a competențelor elevilor și, respectiv, pentru dezvoltarea de resurse educaționale deschise”.

În funcție de evoluția prețurilor, se permite transferul între alocările bugetare în limitele a maximum 50% din suma totală alocată fiecărei componente.

Cererea de finanțare va include valoarea eligibilă a proiectelor, exprimată în lei și fără TVA, având în vedere cursul de schimb RON/EUR utilizat în cadrul prezentului apel de proiecte, respectiv cursul InforEuro din luna august 2023 (1 EUR = 4.9308 RON). Același curs va fi aplicat și în momentul semnării contractelor de finanțare.

Banii alocati din PNRR pentru Investiția 15 – Școala online: Dezvoltarea platformei de evaluare și crearea de conținut vor susține desfășurarea activităților didactice în mediul digital, inclusiv prin intermediul platformelor de învățare și evaluare, manualelor digitale și a resurselor auxiliare necesare pentru un proces educațional complet și complex.

Conform ghidului, crearea unei bănci cu itemi obiectivi de evaluare la nivel național (grupați pe nivel de învățământ/discipline/unități de învățare) este estimată la 30 de milioane de euro. Potrivit aceluiași ghid, vor fi dezvoltați 200.000 de astfel de itemi, ceea ce ar însemna că costul estimat al unui item ar fi de aproximativ 150 de euro sau 735 de lei, luând în considerare cursul de schimb euro-leu menționat mai sus.

Sursă: edupedu.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *