Guvernul pregătește un plan inovator, denumit „REPowerEu”, în valoare totală de 1,4 miliarde de euro, pe care intenționează să-l depună la Comisia Europeană până la sfârșitul lunii august. Acest plan revoluționar este concentrat pe programe destinate în mod direct cetățenilor români. Conform declarațiilor prim-ministrului Marcel Ciolacu, se preconizează alocarea a 600 de milioane de euro pentru achiziționarea de panouri solare și baterii de stocare a energiei, în timp ce alte 500 de milioane de euro vor fi investite în măsuri de eficientizare energetică a locuințelor.

În detaliu, aproximativ 60 de mii de gospodării vor avea posibilitatea să acceseze acest program amplu, beneficiind de granturi în valoare medie de 10 mii de euro, pentru a instala panouri solare și baterii de stocare a energiei. Paralel, suma considerabilă de 500 de milioane de euro va fi direcționată către îmbunătățirea condițiilor locuințelor în vederea reducerii consumului de energie, cu potențialul de a diminua facturile de utilități cu până la 30%.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat faptul că un aspect esențial al acestui plan este orientarea sa către populația vulnerabilă și mediul rural, în încercarea de a asigura că beneficiile se răspândesc în mod echitabil în toată țara. El a exprimat încrederea în abilitățile ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene pentru a obține aprobarea planului la Bruxelles, subliniind că aceasta reprezintă o schimbare semnificativă față de trecut, când planuri similare au fost respinse din motive necorespunzătoare.

Prin „REPowerEu”, Guvernul dă dovadă de o abordare concentrată pe nevoile cetățenilor și pe dezvoltarea sustenabilă, cu scopul de a încuraja tranziția către surse de energie mai curate și de a sprijini economisirea de energie la nivelul locuințelor.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *