Petrobrazi va continua să aibă un rol esențial pentru mobilitatea românilor şi pentru decarbonarea transportului din România

► Investițiile estimate pentru producția de biocombustibili, hidrogen verde şi alte produse cu emisii reduse de carbon, precum şi pentru activitatea tradițională, se ridică la peste 2 miliarde de euro până în 2030

OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, aniversează 90 de ani de la înființarea rafinăriei Petrobrazi. Rafinăria asigură în prezent circa 30% din necesarul de carburanți al României și va continua să joace un rol esenţial în sectorul transporturilor. OMV Petrom lansează un amplu program de investiții și modernizare pe platforma Petrobrazi, care va transforma rafinăria într-o unitate industrială modernă, capabilă să producă atât carburanți tradiţionali, cât și biocombustibili de ultimă generație.

Radu Căprău, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare şi Marketing: 2024 este un an special pentru rafinăria Petrobrazi. Celebrăm 90 de ani de când punem România în mişcare și ne pregătim pentru viitorul transportului. Tranziția energetică înseamnă un mix de soluții: carburanți tradiţionali, biocombustibili şi mobilitate electrică. Iar prin investițiile pe care le facem la Petrobrazi, de 2 miliarde de euro până în 2030, vom continua să furnizăm clienților noştri carburanți de calitate şi biocombustibili.”

OMV Petrom a anunțat recent decizia de a investi circa 750 de milioane de euro pentru o instalație de producţie combustibili sustenabili pentru aviație (SAF) şi motorină din surse regenerabile (HVO) şi două instalații pentru producția de hidrogen verde. Astfel, începând cu anul 2028, compania va putea furniza anual până la 250 de mii de tone de biocombustibili.

În plus, vor continua investițiile pentru modernizarea şi eficientizarea proceselor curente, ceea ce va reduce amprenta de mediu a rafinăriei. Compania vizează reducerea intensității emisiilor de carbon ale rafinăriei cu peste 15% până în 2030 comparativ cu anul 2019.

De asemenea, compania susține proiecte sociale cu impact pentru viața comunităților din Prahova, din domeniile sănătate, educație și mediu, cum ar fi modernizarea Spitalului Judeţean de Urgență din Ploieşti, renovarea şi eficientizarea energetică a şcolilor – România Eficientă, împăduriri – România Plantează pentru Mâine. În ultimii 3 ani, valoarea acestor proiecte s-a ridicat la peste 10 milioane de euro.

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV şi Petrom.

OMV Petrom este o companie în care, la sfârşitul anului 2023, acţionarii români dețin peste 43% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 22,5% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deținute de alți investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu circa 42 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005-2023. În aceeaşi perioadă, compania a investit aproximativ 18 miliarde de

euro.

Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În perioada 2007-2023, compania a alocat circa 160 milioane de euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului , educație, sănătate și dezvoltare locală.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom şi-a anunţat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice privind riscurile şi oportunitățile asociate schimbărilor climatice. OMV Petrom raportează anual progresul realizat în ceea ce privește implementarea acestor recomandări.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *