logo
RNTV Live

Petre Roman, posibil candidat PNL în Prahova, la un pas de a-și recăpăta mandatul de deputat

Victor Preda

Fostul premier Petre Roman, despre care se spune că va candida în Prahova din partea PNL la alegerile din decembrie, ar putea reveni în băncile Parlamentului la mai bine de un an și jumătate de la pierderea mandatului de deputat. Roman, ales în 2012 sub sigla PNL, și-a pierdut mandatul în februarie 2015, după ce Agenția Națională de Integritate a constatat că s-a aflat în incompatibilitate.

În martie 2014, inspectorii de integritate l-au declarat incompatibil pe Petre Roman, deoarece deținea, simultan, funcția de deputat și calitatea de persoană fizică autorizată. În ianuarie 2015, ANI  a constatat că raportul de evaluare nu a fost atacat de parlamentar la Curtea de Apel București, drept pentru care a anunțat că raportul a rămas definitiv și a solicitat Camerei Deputaților revocarea mandatului. La sancțiune a fost adăugată și interdicția de a mai ocupa vreo funcție sau demnitate publică numită sau aleasă timp de trei ani. Petre Roman contestase raportul de evaluare al ANI, dar nu la Curtea de Apel, ci, în mod greșit, la Tribunalul București.

La aproape un an de la pierderea mandatului, Petre Roman a obținut câștig de cauză la Curtea de Apel București. „Sentința Curții de Apel București este una nedefinitivă, având în vedere formularea recursului de către ANI, opinăm în sensul în care starea de incompatibilitate a domnului Petre Roman este una ce nu a fost infirmată în mod irevocabil, astfel că solicitarea domniei sale, prin raportare la sentința instanței de fond, este una nelegală”, arată ANI într-un document trimis de Camerei Deputaților. Totuși, fostul premier a cerut conducerii Camerei Deputaților repunerea sa în drepturi. „Este o problemă de vid legislativ, pe care cei care conduc Camera Deputaților nu știu cum să o rezolve. Prin votul Camerei Deputaților, Petre Roman și-a pierdut mandatul, după care instanța a hotărât repunerea în funcție. Problema este că nu există o lege care să spună ce se întâmplă după ce ai pierdut mandatul. Cum îl redobândești? Pentru că un mandat poate fi dobândit, pe lege, numai în urma alegerilor”, a declarat, pentru digi24.ro, deputatul PNL de Prahova George Ionescu, chestor al Camerei Deputaților.

 

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor