logo
RNTV Live

Petiţie online pentru anularea concursului de directori în şcoli

42339680 – young people sitting in classroom at lecture
rnews

Un val de nemulţumiri s-a iscat la nivel naţional, implicit şi la nivel de Prahova, în urma desfăşurării concursului pentru ocuparea posturilor de directori în unităţile de învăţământ preuniversitar. Cadrele didactice au iniţiat o petiţie online, prin care se solicită anularea concursului, din cauza multelor “hibe” constatate în desfăşurarea acestui concurs. Petiţia circulă zilele acestea pe internet. Iniţiatorii reclamă, printre altele, “politizarea abuzivă a acestui concurs”, slaba organizare,dar şi greşelile de redactare a subiectelor.

„Deşi s-a declarat o campanie de «depolitizare», în fapt s-a creat pentru prima dată cadrul pentru o politizare abuzivă a numirii managerilor şcolari prin abuzuri de apreciere din partea aleşilor politici locali. Acest aşa-zis concurs a fost organizat într-o perioadă nepotrivită, de natură să creeze dezorganizarea procedurilor specifice calendarului şcolar. Consecinţele acestui concurs amplifică dezorganizarea, prin schimbarea a numeroşi profesori în clase în timpul anului şcolar. Altă consecinţă gravă este scăderea prestigiului cadrelor didactice în faţa elevilor (care îi văd «picaţi», fără să perceapă că succesul şi insuccesul la acest concurs au fost de natură aleatoare, nelegate de performanţele reale ale cadrelor didactice) fenomen agravat de condiţia anterioară de directori a multora dintre cei abuziv astfel schimbaţi şi de desfăşurarea acestui fenomen în plin an şcolar. Nu pot fi de acord cu disponibilizarea bruscă a mii de cadre didactice suplinitoare, în plină iarnă, doar pentru că ocupau catedre rezervate, pe care brusc şi masiv revin titularii, nici cu situaţia ca sute de şcoli să fie într-o stare incertă în privinţa conducerii.Acest aşa-zis concurs creează maximum de bulversare, fără să ofere nimic în schimb, nici depolitizare, nici certificarea competenţei noilor (sau renumiţilor) directori, probele concursului neavând această capacitate. Organizarea, în special prin cerinţele de punctaj la CV, a lovit grav în directori oneşti, muncitori şi responsabili, în mod deosebit în mediul rural, unde nevoile de îngrijire şi întreţinere prin efort personal a şcolii, de asigurare a şcolarizării tuturor elevilor şi depărtarea de reşedinţele de judeţ şi centrele academice a îngreunat acumularea de puncte recunoscute în metodologie. Acest concurs a punctat «carieriştii», pe cei ocupaţi în primul rând de sine, punctând participări la cursuri peste hotare, formări, publicări de materiale (care adesea sunt formale, sau obţinute prin plata unor sume), dar nu punctează deloc calităţile administrativ-gospodăreşti şi nici pe cele manageriale dovedite prin fapte!”, se arată în petiţie.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor