logo
RNTV Live

AGRESIUNEA SEXUALĂ, la cote uriașe în Prahova!

666c42c9-f876-499c-a72c-27ed0db663c4
Ștefan Petre

Peste 2000 de persoane din Prahova sunt înregistrate în Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.

Astfel, IPJ Prahova anunță că în Registru figurează 1645 de persoane active și 388 de persoane suspendate (plecate din țară sau încarcerate în prezent). Din 2021, de când baza de date a devenit operațională, în Prahova au fost constatate 22 de încălcări ale obligațiilor de către persoanele înscrise în acest registru național, fiind deci întocmite 22 de dosare penale.

În România, la finalul lunii februarie 2023, existau, potrivit Poliției Române, 50.951 de persoane înscrise în Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, pentru care structurile Poliției Române desfășoară activități de supraveghere.

Conform legii, activitatea de supraveghere a persoanelor înscrise în registru se realizează de către polițiști, având la bază principiul competenței teritoriale a unității de poliție pe raza căreia acestea își au domiciliul, reședința sau pe raza căreia se află imobilul în care locuiesc efectiv acestea. Persoana înscrisă în acest registru este fotografiată, amprentată și i se prelevă probe biologice pentru introducerea profilului genetic în Sistemul Național de Date Genetice Judiciare, fără să fie nevoie de consimțământul celor aflați în această situație.

Astfel, în cazul în care au loc infracțiuni grave din sfera celor care fac obiectul înscrierii în Registrul agresorilor sexuali, baza de date îi ajută pe anchetatori fie să găsească, fie să îi excludă din rândul suspecților pe cei de acolo.

Obligațiile persoanelor trecute în Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor

Ca urmare a unei decizii judecătorești sau a altor măsuri luate împotriva celor acuzați de infracțiuni sexuale, de trafic de persoane sau de minori sau altor fapte similare, cei introduși în registru au (conform legii) obligația de a se prezenta periodic la unitățile de poliție aflate pe raza localității de domiciliu sau de reședință, dar nu mai târziu de o dată la trei luni, pentru a comunica o serie de informații referitoare la profesie, mijloace de existență, referitoare la persoanele minore, în vârstă, cu dizabilități sau vulnerabile cu care locuiesc, școlile, taberele pentru copii, spitalele de copii în care au avut acces recent, adresa la care locuiesc și modul de comunicare cu polițiștii.

Mai mult decât atât, persoanele înscrise în registru au obligația să anunțe dacă vor să plece din localitate pe o perioadă mai lungă de 15 zile, precum și să se prezinte la unitatea de poliție pe raza căreia își stabilesc locuința pentru a fi luați în evidență, într-un termen de maximum 3 zile.

Dacă încalcă aceste obligații, sunt pasibili de închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă.

Infracțiunile pentru care se face automat înscrierea în Registrul național al persoanelor care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor sunt: trafic de persoane; trafic de minori; proxenetism; exploatare a cerșetoriei; folosire a unui minor în scop de cerșetorie; folosire a serviciilor unei persoane exploatate; folosire a prostituției infantile; viol; agresiune sexuală; act sexual cu un minor; corupere sexuală a minorilor; racolare a minorilor în scopuri sexuale; hărțuire sexuală; folosire abuzivă a funcției în scop sexual; pornografie infantilă; ultraj contra bunelor moravuri; incest.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor