logo
RNTV Live

Peste 2 miliarde de lei alocate salariilor lucrătorilor din învățământ

romania-greva-invatamant-tw
Andrei-Vlăduț Gușter

De la 1 iunie 2023, vor crește salariile de bază ale lucrătorilor din sistemul de învăţământ. Această majorare reprezintă un avans din creşterile salariale de care ar urma ca aceştia să beneficieze de la data de 1 ianuarie 2024.

Aceste aspecte au fost descoperite în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat, publicată miercuri seara pe site-ul Ministerului Muncii.

„Începând cu data de 1 iunie 2023 se majorează salariile de bază: a) personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1.000 de lei brut pe fiecare funcţie; b) personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie”, se regăsește în document.

Impactul financiar asupra bugetului general consolidat pentru anul curent se ridică la 2,168 miliarde de lei, iar majorările se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei.

„În contextul în care România are obligaţia să respecte jaloanele impuse prin PNRR şi având în vedere situaţia excepţională care impus adoptarea prezentei ordonanţă de urgenţă, în urma negocierilor desfăşurate între reprezentanţii Guvernului şi liderii federaţiilor sindicale care au declanşat greva generală la nivelul sistemului naţional de învăţământ.

Acestea pentru a putea asigura deblocarea sistemului de învăţământ şi respectarea dreptului la educaţie pentru 3 milioane de elevi, în urma negocierilor Guvern-Federaţii sindicale, s-a convenit asupra faptului că majorarea salarială acordată reprezintă un avans din creşterile salariale de care ar urma să beneficieze personalul didactic/didactic auxiliar şi nedidactic din sistemul naţional de învăţământ începând cu 1 ianuarie 2024”, se mai arată în document.

Vezi aici mai multe detalii.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor