Sursă foto: medichub.ro

Persoanele cu handicap grav și accentuat vor putea beneficia de transport interurban gratuit într-un mod mult mai simplificat, conform unui proiect de Hotărâre adoptat recent de Guvern. Inițiativa, promovată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, aduce modificări semnificative în normele privind acordarea acestor drepturi, oferind o mai mare flexibilitate și accesibilitate.

Conform noilor reglementări, persoanele cu dizabilități vor putea utiliza biletele de transport gratuit indiferent de județul în care acestea au fost emise. Operatorii de transport vor putea prezenta biletele pentru decontare direcției generale de asistență socială și protecția copilului din județul în care începe călătoria. În cazul în care nu există o convenție între operatorul de transport și această direcție, biletele vor putea fi decontate la orice altă direcție generală aflată în relație contractuală cu operatorul, de pe ruta respectivă.

Actul normativ introduce, de asemenea, sancțiuni pentru operatorii de transport care refuză să preia persoane cu handicap, asigurând astfel respectarea drepturilor acestor persoane.

Persoanele cu handicap grav sau accentuat vor avea posibilitatea de a opta pentru bonuri de carburant sau carduri valorice pentru alimentarea vehiculelor, în locul gratuității pentru transportul interurban. Aceste carduri, emise de unități autorizate de Ministerul Finanțelor, vor putea fi utilizate la toate stațiile de carburanți și de alimentare pentru vehicule electrice din România.

Anual, persoanele cu handicap grav vor beneficia de cheltuieli acoperite pentru alimentarea cardurilor de până la 1.500 lei, în timp ce persoanele cu handicap accentuat vor primi până la 750 lei.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews