Luni au loc mai multe percheziții în trei județe din vestul României, în cadrul unui dosar privind spălarea de bani. 17 persoane vor fi aduse pentru audieri.
Potrivit pressalert.ro, printre persoanele vizate se numără și trei surori care figurează ca victime într-un dosar de trafic de persoane instrumentat de DIICOT. În acest caz, multimilionarul arădean Dieter Kaas, proprietarul unuia dintre cele mai mari parcuri logistice din sud-estul Europei, situat la Curtici, a fost trimis în judecată. Ancheta a dezvăluit că austriacul a avut șase victime, cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani.
Trei dintre acestea sunt surori și le-a corupt pe rând, ajungând să le plătească mii de euro pentru fotografiile pe care le făcea personal în locuințele sale și la birou. Banii au fost trimiși chiar prin bancă părinților minorelor. În timpul audierilor, fetele au povestit cum au mers în repetate rânduri în Austria și că multimilionarul, care ar fi putut să le fie bunic, devenea violent când era băut și își dorea să întrețină raporturi sexuale.
Una dintre victime, deși minoră, a lucrat ca menajeră în casa din Austria a multimilionarului și a fost convinsă să pozeze dezbrăcată până aproape de vârsta de 19 ani. În 2018, austriacul a părăsit România, deși era plasat sub control judiciar în dosarul DIICOT. Ulterior, victimele sale au ajuns și ele în Austria, unde și-au schimbat complet declarațiile, susținându-l pe acesta. Dosarul nu are încă o soluție definitivă, deoarece sentințele pronunțate de Tribunalul Arad au fost anulate de Curtea de Apel Timișoara din cauza unor vicii de procedură.
10 mandate de percheziție domiciliară
Luni dimineață, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, pun în executare 10 mandate de percheziție domiciliară.
Potrivit anchetatorilor, „activitățile se desfășoară în județele Timiș (1), Arad (8) și Caraș – Severin (1), într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălarea banilor”.
Din cercetări a reieșit că „începând cu anul 2023 și până în prezent, mai multe persoane, fără surse de venit, ar fi tranzacționat prin conturile bancare personale sau ale unor interpuși, în vederea dobândirii de beneficii materiale însemnate, sume însemnate de bani provenite din infracțiuni și desfășurarea de activități corelative de spălare a banilor, care vizează astfel legalizarea veniturilor obținute ilegal, în vederea ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestora ori cu scopul de a ajuta persoana care a care a săvârșit infracțiunea din care provin fondurile să se sustragă de la urmărire, judecată sau executarea pedepsei penale”.
Până în prezent, au fost identificate bunuri de lux (autoturisme) cât și imobile asupra cărora „a fost instituită măsura sechestrului asigurător până la concurența sumei de 3.237.000 de lei”.
Perchezițiile au drept scop identificarea și ridicarea de înscrisuri, sisteme informatice folosite în circuitul infracțional, identificarea originii unor bunuri mobile și imobile în vederea instituirii sechestrului asigurator și orice alte mijloace de probă privitoare la efectuarea de operațiuni bancare ilegale, respectiv a pierderii trasabilității și a albirii unor sume însemnate de bani provenite din comiterea unor fapte ilicite.
17 persoane vor fi duse la sediul I.P.J. Timiș – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice în vederea audierii.