logo
RNTV Live

Percheziţii în Capitală şi Buşteni. Cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lumea a produs cele mai bune falsuri din istoria României/ VIDEO

Mihai Constantinescu

Percheziţii în Capitală şi Buşteni. Cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lumea a produs cele mai bune falsuri din istoria României/ VIDEO

Totul a început în primăvara anului 201. Trei persoane ar fi constituit un grup infracțional și astfel, ar fi falsificat 17.065 de bancnote din cupiura de 100 de lei.

Prejudiciul cauzat este de aproximativ 1.706.500 de lei.

Liderul grupului infracțional ar fi avut rolul de a procura materiale și instrumente necesare falsificării, ar fi fost implicat în falsificarea de monede și, ulterior, ar fi pus banii în circulație, inducând astfel în eroare mai multe persoane.

Într-un interval relativ scurt de timp, persoana în cauză ar fi reușit să producă cele mai bune falsuri din istoria României și să devină cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume.

Astfel, datorită calității superioare a reproducerii (bancnotele fiind realizate pe suport de polimer și având imitate toate elementele de siguranță destinate publicului), falsul ar fi fost aproape imposibil de identificat de către persoanele care ar fi intrat în posesia bancnotelor, fiind denumit generic „SUPER LEU”.

Evoluția acestui tip de fals la nivelul anului 2014 a fost una spectaculoasă, fiind pentru prima dată în istoria falsului de monedă din România când acesta ar fi fost identificat în circuitul financiar, cu precădere în centrele de procesare de numerar, ceea ce ar fi îndepărta practic momentul punerii în circulație de momentul identificării bancnotei.

În toate situațiile în care erau identificați martori (casieri ai unităților comerciale sau alte altor instituții financiare – bănci comerciale), nici unul dintre aceștia nu ar fi putut oferi date concrete întrucât nu și-ar fi dat seama, la momentul încasării, că bancnota ar fi un fals.

Pe fir au intrat oamenii legii care au efectuat perchezitii în Capitală şi Buteni

La sediul D.I.I.C.O.T. – S.C., vor fi conduse, pentru audieri, 3 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Europol, al polițiștilor din cadrul Institutului Național de Criminalistică, al specialiștilor din cadrul Băncii Naționale a României și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

 

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor