logo
RNTV Live

Pensii: până când se poate cumpăra vechime în muncă

bani-de-liceu-ajutor-de-la-stat-scaled-1
Andrei-Vlăduț Gușter

Noi detalii legate de persoanele care vor să acopere perioadele în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat. Conform Ordonanței de Urgență 163/2020, românii pot face acest lucru până la finalul lunii august 2023. Plata retroactivă se poate face pentru cel mult 6 ani.

Cum se poate cumpăra vechimea în muncă

Și anul acesta se poate să acoperim o perioadă în care nu am cotizat la sistemul de pensii de stat. Este nevoie de semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și plătirea unei sume de bani.

Cu toate acestea, dacă doriți acest lucru trebuie să vă grăbiți, doarece nu a mai rămas mult timp la dispoziție pentru a completa vechimea în muncă.

Conform OUG 163/2020, documentul care introduce acest mecanism: „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

Care sunt actele necesare pentru a cumpăra vechime în muncă

Persoanele fizice care vor să înregistreze un contract de asigurare socială, trebuie să se prezinte personal sau prin mandatar, desemnat prin procura specială, la sediul Casei de Pensii unde își au domiciliul cu următoarele documente:

  • Carte de identitate original, copie;
  • Dosar carton cu șină;
  • Formular deschidere contract în două exemplare;
  • Declarație protecție date;
  • Declarație pe propria răspundere.

În cazul românilor cu cetățenie străină și cu  domiciliul în alt stat este necesar pașaportul sau orice alt document emis de statul al cărui cetățean este, prin care se face dovadă identității persoanei și a cetățeniei.

Sursă: bugetul.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor