logo
RNTV Live

PENITENCIAR, în risc de prăbușire peste deținuți. Reacția Ministrului Justiției

Codul Penal, a încercat să-ţi omoare iubita
rnews

Ministrul Justiţiei a oferit explicații despre evacuarea celor 450 de deținuți de la Penitenciarul Iași, după ce clăadirea încare se aflau aceșia risca să se prăbușească.

“Precizări referitoare la afirmațiile din spațiul public, potrivit cărora ” 450 de deținuți au fost evacuați de urgență din penitenciarul Iași” !

În data de 28 august 2017, efectuam prima vizită oficială în penitenciarul din Iași. Cu acea ocazie am constatat faptul că existau două expertize tehnice referitoare la starea tehnică a corpului A, din respectivul penitenciar.
Prima expertiză, din decembrie 2008, concluziona în sensul că “probabilitatea de prăbușire este redusă, dar sunt așteptate degradări structurale la incidența seismului”.
A doua expertiză, din februarie 2016, concluziona în sensul că, pavilionul A intră în categoria clădirilor care ” nu satisfac cerințele asociate obiectivului de performanță – siguranța vieții”.
În data de 29 august 2017, penitenciarul din Iași a înaintat către Administrația Națională a Penitenciarelor/ANP/ nota de concept pentru edificare unui nou pavilion. Prin adresa nr. 35063 din 28.09.2017, penitenciarul din Iași a transmis la ANP tema de proiectare pentru noul pavilion, temă aprobată la data de 08.11. 2017, aflată în faza studiului de fezabilitate.
La data de 31.01.2018, am solicitat conducerii ANP luarea măsurilor posibile și legale pentru echilibrarea gradului de supraaglomerare a penitenciarelor, în condițiile în care unele penitenciare aveau un grad de supraaglomerare de 180%, iar altele de 110% !
În sensul celor de mai sus, începând cu data de 01.03.2018 s-a desfășurat un plan de redistribuire a deținuților. La data de 04.04.2018, în corpul A din penitenciarul Iași, se mai aflau 84 de deținuți, urmând ca și aceștia să fie redistribuiți.
Acesta a fost contextul în care, conducerea ANP a luat măsuri pentru redistribuirea unora dintre deținuți, nefiind vorba despre “evacuări de urgență” !”, a scris ministrul Justiţiei pe Facebook.

 

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor