Pedro Sanchez a deschis un conflict delicat: Israelul face presiuni deschise asupra Spaniei

pedro sanchez
Theo Tănăsescu

Președintele Guvernului Spaniei a fost puternic criticat de Israel și alte țări în urma declarațiilor sale către Netanyahu, acuzându-l că “sprijină terorismul Hamas”.

În zilele recente, Pedro Sánchez a fost supus unei critici intense pentru declarațiile făcute în fața lui Netanyahu în timpul vizitei sale în Israel, declarații care au declanșat o criză diplomatică fără precedent. Guvernul israelian l-a acuzat pe premierul spaniol că “sprijină terorismul” și a avertizat că “Europa va fi următoarea țintă a atacurilor cu rachete”. Prin urmare, mass-media internațională și statele europene au criticat ferm liderul spaniol, cu o atenție specială din partea presei germane. Criticii recenți susțin că “recunoașterea Palestinei este echivalentă cu a lua în considerare independența Cataloniei sau a Țării Bascilor”.

Cel mai recent critic al lui Sánchez a fost Clemens Wergin, un jurnalist german de la “Die Welt”. Pe contul său de social media (fostul Twitter), Wergin a distribuit un tweet cu declarațiile liderului spaniol. Sánchez a afirmat în fața lui Netanyahu în Israel: “Dacă Uniunea Europeană nu recunoaște independența statului Palestina, Spania își va lua propria decizie.” Într-o comparație, Wergin a replicat că “cred că noi – Germania – ar trebui să recunoaștem independența statelor Catalonia și Țara Bascilor.”

Germania critică dur Spania

Presă germană a manifestat critici puternice față de șeful Guvernului Spaniei în acest weekend. Wergin se alătură altor jurnaliști, precum Thomas Schmid, redactor la ziarul “Die Welt”, sau Hans-Christian Rösseler de la “Frankfurter Allgemeine Zeitung”. Acesta din urmă a susținut demonstrațiile de la Ferraz împotriva lui Sánchez și amnistiei, argumentând că cei care protestează sunt “spanioli cărora le pasă de Spania, oameni obișnuiți, nu nostalgici franquisti sau membri ai extremei drepte”.

Similar, Schmid a adăugat că “șeful Guvernului Spaniei, Pedro Sánchez, este un politician pe care în Bavaria l-aș numi Hundling (câinele, în germană), adică un individ care nu ia legea prea în serios”. “În timp ce cazuri similare, precum cel al lui Viktor Orbán din Ungaria, sunt criticate, europenii de stânga îl tratează pe Sánchez cu o clemență vizibilă”, a subliniat el.

Președintele israelian, Isaac Herzog, a exprimat apreciere pentru vizita președintelui german, Frank-Walter Steinmeier, sosit în această duminică la Ierusalim. În același timp, Herzog a contrastat sprijinul lui Steinmeier cu “ipocrizia” și “dublele standarde” ale altor lideri europeni, cum ar fi prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, și cel spaniol, Pedro Sánchez, seara respectivă. Herzog i-a mulțumit lui Steinmeier pentru “poziția clară” a guvernului german privind dreptul Israelului de a se apăra, în contradicție cu alți lideri din statele UE. În replică la declarațiile “false” făcute de Sánchez și De Croo, Israelul i-a convocat vineri pe ambasadorii Spaniei și Belgiei, considerând că aceste declarații reprezintă “sprijin pentru terorismul” Hamas.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor