logo
RNTV Live

Patriarhul Daniel a cerut o majorare a salariilor pentru personalul neclerical

Patriarhia-insista-cu-organizarea-pelerinajului-de-Sfantul-Andrei-1024×576
Dudau Andreea Valentina

Într-o întâlnire cu reprezentanții statului, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a cerut ca salariile personalului neclerical al cultelor recunoscute să fie majorate la nivelul salariului minim pe economie!

„Aşteptăm cu speranţă concretizarea creşterii sprijinului salarial pentru personalul neclerical al cultelor recunoscute la nivelul salariului minim pe economie, prin aplicarea urgentă a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 16/2024 pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, întrucât unităţile de cult cu venituri reduse întâmpină dificultăţi crescute în asigurarea fondurilor proprii necesare funcţionării”, a spus PF Daniel, în cuvântul rostit la întâlnirea care a avut loc la Muzeul Naţional de Artă al României.

El a solicitat, de asemenea, Guvernului să completeze cadrul legislativ pentru a majora de la 30% la 40% procentul posturilor clericale pentru care se alocă sprijin la salarizare de la bugetul de stat în cuantum de 80%.

“Folosim această ocazie pentru a cere Guvernului României să completeze Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Capitolul III – Culte, lit. E, art.2 alin.4, astfel încât să se majoreze de la 30% la 40% procentul posturilor clericale pentru care se alocă sprijin la salarizare de la bugetul de stat în cuantum de 80%, deoarece numărul unităţilor de cult aflate în această situaţie de insuficienţă a fondurilor necesare funcţionării este foarte mare, mai ales în mediul rural”, a spus patriarhul.

Patriarhul a evidențiat că atât Legea bugetului de stat pentru anul 2024, cât și o serie de acte normative cu impact bugetar pozitiv asigură premisele dezvoltării activităților cultelor recunoscute și în acest an.

Propunerea de a desemna ziua de 16 mai ca Ziua libertății religioase în România a fost calificată drept “foarte potrivită” și “actuală”, având în vedere că semnarea Declarației cultelor religioase pentru integrarea României în Uniunea Europeană a avut loc în această zi în anul 2000, la Snagov.

La întâlnire au participat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, și secretarul de stat din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Teodora Preoteasa.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

pnlvolonanupuslbogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor