logo
RNTV Live

Parlamentul European a adoptat “prima lege obligatorie din lume” care reglementează inteligența artificială

SmartLab la şcoala din Bucov
Constantin Corina

Parlamentul European a adoptat miercuri, cu o largă majoritate – 523 voturi pentru, 46 împotrivă și 49 de abțineri -, o lege care reglementează utilizarea inteligenței artificiale (AI), fiind prima legislație unică în lume

Parlamentul European a adoptat miercuri, cu o largă majoritate – 523 voturi pentru, 46 împotrivă și 49 de abțineri -, un text de lege care reglementează utilizarea inteligenței artificiale (AI), fiind o legislație unică în lume.

Legea privind inteligența artificială, convenită în decembrie 2023 cu statele membre, își propune să garanteze siguranța și respectarea drepturilor fundamentale și să stimuleze inovația. Scopul textului de lege este de a proteja drepturile fundamentale, democrația, statul de drept și mediul în fața sistemelor de AI cu grad ridicat de risc și de a încuraja inovația, asigurând în același timp un rol de lider în domeniu pentru Europa.

Noile norme interzic anumite utilizări ale inteligenței artificiale care amenință drepturile cetățenilor, inclusiv sistemele biometrice de clasificare bazate pe caracteristicile sensibile ale persoanelor. Utilizările interzise includ extragerea fără scop precis a imaginilor faciale de pe internet sau din înregistrările camerelor video cu circuit închis pentru a crea baze de date de recunoaștere facială, recunoașterea emoțiilor la locul de muncă și în școli, atribuirea unui punctaj social, sistemele de poliție predictivă și AI care manipulează comportamentul uman sau exploatează vulnerabilitățile oamenilor.

Regulamentul impune obligații în cazul inteligenței artificiale, în funcție de riscurile sale potențiale și de impactul preconizat. Sistemele de identificare biometrică de către organele de aplicare a legii sunt în principiu interzise, cu excepția unor situații strict definite și aprobate în prealabil de o autoritate judiciară sau de un organ administrativ. Obligațiile pentru alte sisteme de AI cu grad ridicat de risc includ evaluarea și reducerea riscurilor, menținerea unor “fișiere de jurnalizare” care permit înregistrarea automată a evenimentelor, transparența și precizia, precum și supravegherea umană.

Aceste reglementări vor fi aplicabile în toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv în România. Legea va intra în vigoare la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial și va fi pe deplin aplicabilă la 24 de luni după intrarea în vigoare.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor