Parlamentul din Africa de Sud a aprobat închiderea ambasadei Israelului

parlament_africa_sud
Theo Tănăsescu

Reprezentanții parlamentului din Africa de Sud au aprobat marți închiderea ambasadei Israelului din Pretoria și suspendarea tuturor relațiilor diplomatice cu Israel, printr-un vot de 248 în favoare și 91 împotrivă. Această decizie urmează să rămână în vigoare până la finalizarea incursiunii în Gaza, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Rezoluția are în mare parte un caracter simbolic, deoarece punerea sa în aplicare depinde de decizia guvernului președintelui Cyril Ramaphosa. Un purtător de cuvânt al președinției a indicat că Ramaphosa „observă și apreciază” direcțiile indicate de parlament în ceea ce privește relațiile diplomatice ale Africii de Sud cu Israelul, în special în privința statutului ambasadei.

„Președintele și cabinetul sunt implicate în această chestiune, care rămâne responsabilitatea executivului național”, a spus Vincent Magwenya.

Ramaphosa și înalți oficiali ai ministerului de externe au exprimat critici puternice la adresa conducerii Israelului în timpul campaniei militare devastatoare împotriva Hamas din Fâșia Gaza, o zonă dens populată. Ei au solicitat Curții Penale Internaționale să inițieze o investigație privind posibilele crime de război comise în această campanie.

Ambasada Israelului nu a comentat încă votul.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor