logo
RNTV Live

Părinte nu te naști, părinte devii! Partea a-IV-a (5-7 ani) Sfaturi de la Loredana Mocescu, personal trainer and coach

FB_IMG_1480449909123
Loredana Mocescu
Continuăm povestea noastră cu etapa de dezvoltare a copilului corespunzătoare perioadei în care accentul se pune pe INDEPENDENȚĂ, o perioadă care ar trebui să le consolideze pe celelalte 3. Până la vârsta de 5 ani copilul a primit daruri neprețuite: afecțiune, siguranță, valorizare și iată că a venit momentul să îl învățăm primele noțiuni legate de independență.
Dezvoltarea emoțională este un aspect esențial în evoluția copilului și vizează în special formarea conceptului de sine a copilului. Este momentul când copilul se percepe ca ființă unică!
Empatia, abilitatea de a înțelege emoțiile, este o achiziție importantă în această perioadă.
Acum poate cu ușurință reacționa, recepta, interpreta reacțiile, trăirile emoționale ale celorlalți în interacțiunile pe care le stabilește cu aceștia.
Dacă până acum reacțiile sale vizau mai mult partea de supraviețuire, acum partea de relaționare capată o altă valoare, i se dezvoltă capacitatea de autoreglare a propriilor trăiri emoționale. Acum înțelege trăirile sale emoționale, dar și ale celorlalți, răspunde adecvat la aceste trăiri, se exprimă clar, justificat și mult mai responsabil asupra multor aspecte și activități zilnice.
Achiziții importante vom observa și la nivelul de relaționare cu alți copii, interacționează mult mai ușor, sunt mai cooperanți în cadrul jocurilor colective, le place să își facă prieteni, arată interes pentru a-și menține relațiile de prietenie, învață să ceară și să ofere ajutor altor copii, le place idea de a aparține unui grup.
Dezvoltarea  copilului este facilitată și de acțiunile/activitățile pe care le  facem împreună cu ei.
Este momentul să:
• încurajați comunicarea și participarea la diverse acțiuni (ex. să ceară informații, să pună întrebări la un punct de informare turistică, să folosească un ton potrivit, să nu vorbească în acelasi timp cu ceilalți, să își aștepte rândul,.
• îl învățați și să îi arătați ce este comunicarea eficientă, fără întreruperea celuilalt atunci când acesta vorbește.
• vă jucați jocuri de rol, să vă jucați de-a cumpărătorul și vânzătorul, de-a medicul și pacientul, etc.
• îi arătați ce înseamnă respectul și încrederea. Discutati cu el despre valoarea prieteniei, despre relații, despre activitățile zilnice. Lăsați-l să vă ajute la activițățile zilnice, la programarea unei vacanțe, acum este momentul să învețe și să deprindă gustul independenței.
• îl învățați ce este o greșeală, să discutați/dezbateți diverse situații de viață.  Este important să înțeleagă acum că noi, toți, învățăm din greșeli și că nu trebuie să se simtă vinovat atunci când greșeste, ci doar responsabil pentru acțiunile sale.
• încurajați copilul să-și exprime părerea, să identifice soluții și mai multe variante de rezolvare a unor situații, oferindu-i sugestii copilului pentru a se descurca singur atunci când cere ajutorul. Încurajați-l să-și rezolve problemele!
• comunicați clar regulile și comportamentele așteptate, argumentând de fiecare dată.
• să le valorizați comportamentele pozitive și să îi motivați să gasescă soluții noi și ingenioase. Astfel, pe viitor, vor fi capabili să identifice mult mai ușor diverse tipare de comportament și vor găsi imediat și soluții adecvate de rezolvare a unor situații conflictuale, de exemplu.
Încurajați-i ori de căte ori aceștia au făcut față unei situații frustrante. Este bine să le spuneți exact ceea ce au făcut, pentru ce motiv îi apreciați. Astfel veți promova valoarea comportamentelor pozitive.
• nu îi comparați cu alți copii pentru că atunci când vor întâmpina un eșec vor deveni critici cu ei înșiși. Încurajați întotdeauna autoevaluarea copilului: stimularea competitivității cu ei înșiși.
• vorbiți cu ei despre emoții pozitive și despre tristețe, despre controlul furiei, despre exprimarea prin plâns sau râs.
• implicați copiii în diferite activități artistice și povestiți împreună despre exprimarea emoțiilor cu ajutorul artei.
• întrebați-i des cum se simt, mai ales când sunt supărați. Oferiți-le sprijin spunând “înteleg” sau “și apoi”, ascultați-i cu atenție.
Se spune că: “cei 7 ani de acasă reprezintă o oglindă a educației pe care părinții o oferă copiilor în prima parte a copilăriei”. 
Specialiştii au fost de acord că educația oferită copilului în primii 7 ani de viață este definitorie pentru creșterea și dezvoltarea lui armonioasă ca adult.
Închei cu un citat potrivit generației mele, generației notelor, calificativelor și comparațiile inutile :”Diploma celor şapte ani de-acasă ai copilului exprimă calificativul părinţilor.”
romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor