Părerea românilor despre unirea cu Republica Moldova

moldova-romania.48e2mxtadv-1-1000×600
Andrei-Vlăduț Gușter

Un procent de 33% din românii ce au participat la sondaj cred că, în viitor, România ar trebui să se unească cu Republica Moldova, în timp ce 54% nu sunt de acord cu unirea iar 13% nu pot aprecia sau nu răspund, rezultă dintr-un sondaj realizat de Avangarde.

Conform sondajului efectuat, dacă mâine s–ar organiza un referendum pentru unirea cu Republica Moldova, 31% ar fi pentru unire, 50% ar fi împotrivă iar 19% nu sunt hotărăți sau nu răspund. Sondajul a fost realizat de Avangarde în perioada 26 – 29 aprilie, pe un eșantion de 850 de subiecți, prin metoda interviului telefonic, având o marjă de eroare de 3,4%.

Sursă foto: Avangarde

Cei mai mulți români sunt de acord ca Republica Moldova să fie primită în NATO și în UE, mai arată sondajul. Pe de altă parte, la întrebarea „În cazul unei invazii militare a Rusiei în Republica Moldova credeți că România ar trebui să ajute cu trupe statul moldovean?”, doar 29% răspund cu Da, în timp ce 56% nu sunt de acord.

La întrebarea „Dar cu tehnică militară?”, răspunsurile diferă semnificativ: 48% se declară de acord, 35% împotriva iar 17% nu pot aprecia sau nu răspund.

38% dintre români declară că au o părere bună despre președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, iar 2% foarte bună. 19% declară că au o părere proast iar 2% foarte proastă. De notat totuși că 36% declară că nu au nici o părere sau spun că nu știu cine este Maia Sandu.

76% nu cred că ar fi o varianta bună ca Maia Sandu să candideze la președinția României. Doar 5% cred că este o variantă, restul nu știu sau nu răspund.

În ce privește orientarea Moldovei între Occident și Rusia, cei mai mulți români cred că țara este împărțită jumătate-jumătate.

Sursă foto: Avangarde

La întrebarea „Cum percepeți dumneavoastră personal Republica Moldova?”, 57% spun că se raportează neutru, 31% mai degrabă pozitiv și 9% mai degrabă negativ.

Potrivit Avangarde, sondajul „Sentimentul unionist in România; anticipând viitorul” a fost autofinanțat.

Sursă: G4Media.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor