logo
RNTV Live

Până în momentul curent, aplicația Bright Sky RO, resursa digitală esențială pentru susținerea victimelor, a fost utilizată de peste 92.000 de ori

big_foto_pt_p22_-_polițiști_de_ordine_publică
Constantin Corina

De-a lungul ultimilor trei ani, aplicația Bright Sky RO a fost un sprijin esențial pentru victimele violenței domestice, în special femeile, și pentru cei care decid să ofere ajutor în astfel de situații

Începând cu anul 1991, în intervalul 25 noiembrie (Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor) până la 10 decembrie (Ziua Internațională a Drepturilor Omului), are loc la nivel global campania de 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor.

În primele zece luni ale anului 2023, polițiștii din structurile de analiză și prevenire a criminalității au implementat aproximativ 2.000 de activități cu focus pe prevenirea violenței domestice, beneficiind de participarea a peste 87.000 de adulți și 29.600 de minori.

Un contribuitor semnificativ în lupta împotriva violenței domestice este aplicația Bright Sky RO, dezvoltată ca o inițiativă a Fundației Vodafone în colaborare cu Poliția Română, Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania.

Această aplicație, accesibilă gratuit, reprezintă o resursă digitală esențială pentru susținerea victimelor. Cu o bază de date cuprinzătoare ce include servicii de asistență și numere de contact, Bright Sky RO permite utilizatorului să se conecteze cu cel mai apropiat operator pentru sprijin.

Meniul aplicației furnizează informații detaliate despre cauzele și consecințele violenței domestice, planuri de siguranță, prevederi legale de protecție a victimelor (cum ar fi ordinul de protecție provizoriu emis de poliție și ordinul de protecție emis de instanță), precum și măsuri individuale pentru sporirea siguranței online. Numeroase dintre aceste resurse sunt disponibile și pe site-ul Poliției Române, în secțiunea Prevenire/Violență domestică, accesibile direct din aplicație.

Pentru a oferi o înțelegere mai profundă a formelor de manifestare ale violenței de gen, aplicația descrie acțiunile abuzatorului, deconstruiește prejudecățile și miturile, iar utilizatorul poate evalua rapid siguranța personală în cadrul relației prin completarea unui formular electronic.

De asemenea, pentru a susține eventualele demersuri juridice, aplicația permite înregistrarea probelor într-un jurnal digital confidențial, trimis la o adresă de e-mail aleasă de victimă, folosind text, conținut audio, video sau foto.

Bright Sky RO este accesibilă gratuit în AppStore și Google Play Store, în limbile română, engleză și maghiară, precum și în versiunea web Bright Sky (bright-sky.org).

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor