Tuberculoza (TBC) este o boală contagioasă și potențial fatală în cazul în care nu este tratată, afectând în mod obișnuit plămânii, dar având capacitatea de a afecta aproape orice organ din corp. Conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), eforturile globale de combatere a tuberculozei (TB) au fost puternic afectate de pandemia de Covid-19 și, deși încep să se redreseze, încă sunt departe de a atinge obiectivele stabilite.

În primii doi ani ai pandemiei de coronavirus, se estima că existau aproximativ 4 milioane de pacienți cu tuberculoză care nu au fost identificați sau tratați corect. Această cifră s-a redus la aproximativ 3,1 milioane în 2022, conform raportului anual al OMS, apropiindu-se de nivelul din perioada pre-pandemică din 2019.

În ceea ce privește România, țara continuă să înregistreze cel mai mare număr de cazuri de tuberculoză în rândul statelor Uniunii Europene, atât în rândul adulților, cât și al copiilor. Se estimează că aproximativ 30.000 de români suferă de această boală contagioasă, conform datelor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Cu toate acestea, în ultimii 20 de ani, România a făcut progrese semnificative în controlul acestei boli. Anul trecut, Ministerul Sănătății a implementat un program pentru depistarea activă a tuberculozei în București și în 12 județe din țară.

Experții OMS estimează că fiecare pacient netratat activ poate infecta între 10 și 15 persoane în fiecare an. Însă pacienții cu forme latente sau primare ale bolii nu sunt contagioși.

Studiile epidemiologice au demonstrat că transmisibilitatea se oprește la două săptămâni de la începerea unui tratament eficient pentru pacienți.

Raportul OMS publicat recent indică faptul că lipsa finanțărilor și concentrarea inadecvată a resurselor continuă să împiedice eforturile de a pune capăt ceea ce specialiștii numesc „pandemia săracilor”. În total, aproximativ 10,6 milioane de oameni au fost afectați de tuberculoză în 2022, un număr în creștere față de 10,3 milioane în 2021.

Cu toate acestea, 7,5 milioane au fost diagnosticați și au avut acces la tratament adecvat, reprezentând cel mai mare număr înregistrat din momentul începerii monitorizării în 1995, conform OMS. Numărul deceselor asociate tuberculozei a scăzut ușor, de la 1,4 milioane în 2021 la 1,3 milioane în 2022.

Tuberculoza se situează imediat după Covid-19 în topul bolilor infecțioase cu cea mai mare mortalitate la nivel global, iar India, Indonezia și Filipinele sunt printre cele mai afectate țări.

Totodată, tuberculoza multi-rezistentă la medicamente rămâne o amenințare semnificativă pentru sănătatea publică, iar doar două persoane din cinci reușesc să obțină tratamentul de care au nevoie.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a exprimat speranța că, după o lungă perioadă de suferință, există acum progrese semnificative în diagnosticare, tratamente și chiar apariția primului vaccin nou creat după 100 de ani, aflat în ultima etapă a studiilor clinice.

„Avem șansa de a scrie ultimul capitol din povestea tuberculozei”, a subliniat el într-o declarație, conform informațiilor Agerpres. OMS recunoaște că va avea nevoie de un „sprijin masiv” după ce a ratat mai multe obiective în perioada 2015-2022, inclusiv cele legate de finanțare, rate de diagnosticare și reducerea numărului deceselor.

Într-o întrunire ONU la nivel înalt desfășurată în septembrie, au fost stabilite noi obiective pentru perioada 2023-2027.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *