logo
RNTV Live

Operațiune de amploare împotriva grupurilor infracționale: Rețelele de furturi de catalizatoare auto demascate în România și Franța

Imagine-WhatsApp-2024-02-15-la-15.21.41_a1f635fd
Constantin Corina

La data de 13.02.2024, procurorii DIICOT – Structura Centrală și polițiștii DIC din cadrul IGPR, cu sprijinul polițiștilor din județele Suceava, Botoșani, Mehedinți, Dolj și Olt, au efectuat 17 percheziții domiciliare într-un dosar penal inițiat de autoritățile franceze și Oficiul Central de Luptă împotriva Delincvenței Itinerante.

Acest dosar vizează infracțiuni precum furt în grup infracţional organizat, tăinuire de bunuri provenind din furt în grup infracţional organizat, participare la o asociație de răufăcători și spălare a banilor.

Autoritățile franceze, prin Tribunalul de Jurisdicţie Interspecializată din Rennes, au emis mai multe ordine europene de anchetă în urma cooperării internaționale. Aceste ordine au condus la identificarea membrilor unui grup organizat care, în perioada februarie 2022 – februarie 2024, au comis furturi de catalizatoare auto în zona de nord-vest a Franței, afectând 395 de victime, majoritatea fiind persoane juridice. Prejudiciul total depășește suma de 4.000.000 euro.

Trei dintre membrii acestui grup au fost identificați în data de 13.02.2024 și au fost prezențați Parchetelor de pe lângă Curțile de Apel Suceava și Craiova. Autoritățile judiciare franceze au emis mandate europene de arestare împotriva acestora, iar parchetele române au formulat propuneri de arestare preventivă în vederea extrădării lor.

Ulterior, judecătorii Curților de Apel Suceava și Craiova au acceptat propunerile și au dispus arestarea preventivă a celor trei suspecți.

În timpul perchezițiilor domiciliare, care au avut loc în prezența a patru anchetatori francezi, au fost descoperite 4 autovehicule de lux, confiscate în conformitate cu ordinele de indisponibilizare, precum și sume de bani în valoare de 9.600 euro și 3.400 lei, bijuterii, telefoane mobile, tablete, laptop-uri, medii de stocare relevante pentru caz, precum și alte mijloace de probă.

În aceeași anchetă, cu o săptămână în urmă, autoritățile franceze au efectuat patru percheziții domiciliare, identificând și reținând alți membri ai grupului, cinci dintre aceștia fiind cetățeni români implicați în furturile menționate.

Toate aceste activități de cooperare internațională au fost susținute de EUROJUST și EUROPOL. Acțiunea a beneficiat și de sprijinul luptătorilor Serviciilor pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și criminaliștilor din cadrul inspectoratelor de poliție județene Suceava, Botoșani, Mehedinți, Dolj și Olt.

Este important de menționat că, pe întregul parcurs al procesului penal, suspecții beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, inclusiv prezumția de nevinovăție.

Sursa: DIICOT

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor