logo
RNTV Live

Oamenii de știință avertizează apariția a șase „virusuri zombi”, în urma schimbărilor climatice

oameni-de-stiinta
Andrei-Vlăduț Gușter

Din cauza schimbărilor climatice, virusuri străvechi, care n-au mai fost văzute de secole, riscă să extermine omenirea. Particule acestora rămân infecțioase chiar și astăzi.

Microorganismele au fost descoperite în lâna de mamut, în mumii siberiene, în lupi preistorici și chiar în plămânii unei victime a gripei din 1918, îngropată în pământ înghețat.

În urma unui nou studiu, cercetători din mai multe țări, precum Rusia, Germania și Franța, au constatat că „riscul este menit să crească în contextul încălzirii globale, când dezghețul permafrostului va continua să se accelereze”, dezlănțuind unele boli care au fost ascunse în gheață încă din vremuri preistorice.

Iată lista virusurilor despre care au vorbit oamenii de știință:

  • Virusul gripei din 1918

Cercetătorii au exhumat cadavrul unei femei inuite de talie mare, îngropată într-o groapă comună a victimelor unei epidemii de gripă, în apropierea unui sat izolat din afara unui oraș din Alaska (Brevig Mission). Datorită permafrostului, o cantitate suficientă de acid ribonucleic din virusul gripei a fost atât de bine conservată încât cercetătorii au putut secvenția întregul genom al tulpinii virusului gripei din 1918.

  • Variolă

Variola a fost eradicată oficial la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății a Națiunilor Unite (OMS), în 1980. Dar în 2004, oamenii de știință francezi și ruși au găsit variolă în interiorul unei mumii siberiene de 300 de ani, înghețată în tundra din Republica Sakha, din Rusia.

  • Pithovirus sibericum

Având o dimensiune de aproximativ 1,5 micrometri, Pithovirus sibericum este de peste șapte ori mai mare decât un virus modern care infectează oamenii, ale cărui dimensiuni variază de obicei între 20 și 200 de nanometri. Dragat pentru prima dată din permafrostul siberian în 2014, de la 30 de metri sub pământ, giganticul virus străvechi este unul dintre puținele virusuri vizibile la un microscop obișnuit.

  • Pandoravirus și Megavirus mamut

Atât mamutul Pandoravirus, cât și mamutul Megavirus au fost descoperite în aglomerări de gheață și lână de mamut înghețată, vechi de 27.000 de ani, pe malul râului Yana din Rusia. La fel ca și virusurile gigantice antice, s-a demonstrat că ambele au capacitatea de a ucide amibele.

  • Virusul „lupului” (Pacmanvirus lupus)

O rudă străveche a virusului pestei porcine africane, Pacmanvirus lupus, a fost descoperit la dezghețarea intestinelor vechi de 27.000 de ani ale lupului siberian înghețat. Rămășițele acestui lup siberian (Canis lupus) au fost găsite în același loc din albia râului Yana ca și cele două virusuri mamut.

Oamenii de știință au concluzionat că în prezent este încă „legitim să ne gândim la riscul ca particulele virale antice să rămână infecțioase și să revină în circulație prin dezghețarea straturilor vechi de permafrost”.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor