Muncesc sute de ore neplătite peste program, pentru că sunt prea puţini, suportă zilnic stresul de a fi sancţionaţi pentru comportamentul deţinutelor, dar şi injurii din partea acestora. Este vorba despre agenţii din Penitenciarul de Femei Târgşor, singurul de acest fel din ţară. Pentru aceste probleme şi multe altele, liderii de sindicat au organizat astăzi o conferinţă de presă în care au explicat motivele lor de nemulţumire şi nevoia de a protesta. Pentru a vedea în ce condiţii muncesc agenţii, cărora nu li se mai spune gardieni din 1918 (n.a termenul e considerat peiorativ şi ne-a fost atrasă atenţia că angajaţii se numesc agenţi sau ofiţeri de penitenciar) am fost conduşi în câteva secţii unde am reuşit să vorbim cu mai mulţi agenţi.
Liliana Răducanu are 26 de ani de muncă în Penitenciarul Târgşor. A văzut mii de deţinute venind şi plecând, dar ea a rămas tot acolo, ca o condamnată din propria voinţă. Anii aceştia au marcat-o în timp, dar acum, spune că s-a obişnuit cu munca ei. Chiar şi aşa e foarte greu să faci faţă de una singură unei secţii cu 200 de femei. „Sunt singura supraveghetoare la doua sectii-am şi mama şi copilul plus izolatorul. Condiţiile sunt mai grele ca ale deţinuţilor, de multe ori. Poţi lua tot felul de boli de la SIDA şi TBA până la multe altele, iar salariul este sub cât ar trebui să avem şi mai puţin decât al celorlalţi angajaţi din MAI”, explică agentul principal şef.
Ceva mai tânără, doamna Lăcrămioara, spune că din lipsa personalului a fost nevoită să vină la serviciu direct de la spital, atunci când era grav bolnavă. Doar pe anul acesta am peste 300 de ore suplimentare muncite, la un moment dat nu le mai ţin numărătoarea. Am reuşit să-mi iau 14 zile de concediu de odihnă luna aceasta, dar e vorba de concediul pe 2015 pe care nu apucasem să-l iau. Pe 2016 nu mi-am luat, probabil la anul. Eu lucrez de 11 ani în sistem, dar problema este mai gravă din 2015. mi s-a întâmplat să vin cu branul în mână, îmi erau foarte rău, dar nu avea cine să mă înlocuiască. S-a întâmplat de asemenea să fiu luată de la serviciu cu salvarea, după ce am cedat din cauza oboselii şi a căldurii de pe secţie. am fost înjurată, nu ameninţată, dar uşor nu este. Se iscă diverse discuţii ca între femei, pe care noi trebuie să le aplanăm. totul ar fi mai uşor, dacă ne-am putea odihni normal, dacă am avea timp mai mult pentru noi”, explică Lăcrămioara Mereuţă, agent sef adjunct la Penitenciarul Târgşor.
Doar pe anul acesta la Târgşor s-au înregistrat aproape 14.000 de ore suplimentare neplătite. Gheorghe Şerban, preşedintele sindicatului Equitas din Penitenciarul Târgşor spune că pe ştatul de organizare sunt 249 de funcţii, din care sunt încadrate 210 persoane, din care 20 cu agenţi debutanţi din sursă externă, care nu pot fi folosiţi un an, pentru că acum învaţă meseria. „De la 1 ianuarie până acum, ne-au ieşit 21 de agenţi la pensie şi este foarte greu să lucrezi aşa. Supraveghetoarele de pe secţie nu sunt schimbate nici la masă. Avem un deficit de aproape 200 de posturi”, a explicat sindicalistul.
La Târgşor, agenţii nu au vestiare în care să se schimbe, cu atât mai puţin duşuri atât de necesare după tura de 12 ore. În plus, infrastructura este din anii 60, iar dotarea la nivelul anilor 80. De 10 ani, mijloacele de transport pentru deţinuţi nu au fost înoite aşa că şi femeile încarcerate şi supraveghetorii trebuie să suporte frig sau căldură deopotrivă atunci când călătoresc cu ele. La Târgşor nu există mijloace moderne de depistare a drogurilor, de exemplu, iar altele sunt atât de vechi, că au fost interzise din cauza radiaţiilor pe care le emanau. biroul unui supraveghetor are nici 2 metri pătraţi şi dacă deţinuţii au dreptul la lumina soarelui, acest birou nu are ferestre. Pe secţii nu sunt toalete şi cum personalul este puţin, fiecare trebuie să aştepte mai mult timp până poate fi înlocuit să meargă la baie. Cea mai importantă problemă este, însă, cea a salarizării. Pentru un agent de penitenciar salariul incepe de la 2.100 de lei, în timp ce un director de penitenciar de grad maxim de securitate are 6.400 de lei.
Dintr-o eroare legislativă, salariile angajaţilor din penitenciare au rămas în urma celorlaţi angajaţi din MAI. „În 2009, guvernul Boc a tăiat 25% din salarii, iar guvernul actual şi-a propus să rezolve inechităţile salariale. Acestea constau în fapul că o parte dintre angajaţii MAI şi ai apărării rămăseseră cu sporuri incluse în salariul de bază şi asta făcea ca ei să aibă salarii mai mari decât colegi care ocupau aceeaşi funcţie. Actualul guvern a decis să repare aceste inechităţi, aşa că în OG 20 din 2016 a apărut un articol despre o compensaţie care să se acorde tuturor salariaţiilor care să repare această inechitate. o problemă de interpretare a apărut atunci când Ministerul Muncii şi Ministerul Justiţiei au apreciat că sistemul penitenciar nu a avut această inechitate, pentru că la noi s-a suspendat pentru toată lumea acele drepturi, nu este nevoie să se facă această reparaţie. Adică toţi angajaţii din MAI vor câţtiga 20% la salariu, mai puţin cei din penitenciare. Deocamdată negociem şi sperăm ca ministrul justiţiei să se răzgândească”, a declarat Sorin Dumitraşcu, preşedintele de onoare FSANP. Sindicaliştii din penitenciare anunţă proteste în faţa instituţiilor de deţinere. La Ploieşti, protestul va avea loc pe 3 octombrie, iar la Târgşor, pe 6 octombrie.