logo
RNTV Live

O noutate în România: Cetățeni selectați vor face recomandări către primăria din Râmnicu Vâlcea

barcanesti inundatii primarie
Theo Tănăsescu

Primăria Râmnicu Vâlcea a demarat un proiect inedit: un juriu civic format din 20 de locuitori va fi selectat aleatoriu și va fi însărcinat cu identificarea soluțiilor pentru problemele din oraș, conform informațiilor de pe adevarul.ro.

Juriul Cetățenesc din Râmnicu Vâlcea va fi primul proces deliberativ înregistrat vreodată în România. Jurații vor fi aleși aleatoriu. Cei care primesc invitațiile – un singur membru din fiecare familie cu vârsta peste 18 ani – trebuie să confirme dacă doresc să participe la Loteria civică. În total, 2.000 de locuitori vor primi invitații de participare la extragerea pentru a intra în Juriul Civic.

Înainte de a-și exercita capacitatea de a propune soluții, jurații vor fi „școliți” de experți în mai multe domenii, pentru a înțelege exact despre ce este vorba, limitele în care vor putea activa, dar și cum s-au derulat procese similare în alte locuri ale lumii.

Jurații vor elabora pentru început recomandări  către Primăria Râmnicu Vâlcea și Consiliul Local, pentru a rezolva problema traficului și a transportului, inclusiv cel în comun. Propunerile asupra cărora trebuie să se pună de acord trebuie să fie votate de minimum 80% dintre membri înainte de a fi prezentate primăriei.

În loc de bani, pentru munca prestată, cum se întâmplă în alte țări, jurații vâlceni vor primi în schimb diverse recompense sub forma unor bilete de călătorie pentru mijloacele de transport public în comun, invitații la meciuri de handbal și spectacole de teatru, muzică etc.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor