Un vas cu aproape 200 de tone de alimente pentru Gaza a plecat marți dimineața dintr-un port cipriot, într-un proiect pilot anunțat de Ursula von der Leyen pentru deschiderea unei rute maritime noi pentru a ajuta palestinienii amenințați de foamete

Nava caritabilă Open Arms a fost observată ieșind din portul Larnaca din Cipru, remorcând o barjă încărcată cu făină, orez și alte alimente. Deși călătoria către Gaza ar trebui să dureze aproximativ 15 ore, remorcarea unei bărci grele ar putea îngreuna navigația, prelungind călătoria până la 2 zile.

Situat la aproximativ 322 de kilometri nord-vest de Gaza, Cipru găzduiește această misiune, finanțată în mare parte de Emiratele Arabe Unite și organizată de organizația caritabilă World Central Kitchen (WCK), cu sediul în SUA, în timp ce nava este furnizată de organizația caritabilă spaniolă Open Arms.

Scopul acestei misiuni, conform declarațiilor fondatorului WCK, Jose Andres, și a directorului executiv, Erin Gore, este de a stabili un coridor maritim pentru bărcile aprovizionate cu tone de alimente care să fie direcționate constant spre Gaza. În plus, încă 500 de tone de alimente sunt pregătite pentru expediere în Cipru. Organizațiile caritabile își propun să ajute direct Gaza, care a fost izolată începând cu ofensiva lansată de Israel în urma atacului din 7 octombrie al militanților Hamas.

Având în vedere lipsa infrastructurii portuare, WCK a anunțat planuri pentru construirea unui debarcader de aterizare în Gaza, utilizând materiale recuperate din clădirile distruse. Această inițiativă este distinctă de cea anunțată de SUA săptămâna trecută, care urmărește construirea unui dig temporar în enclavă pentru a facilita livrările de ajutoare pe mare. Dacă misiunea de marți va reuși, aceasta ar semnala prima relaxare a blocadei navale israeliene impuse Gazei în 2007, după preluarea controlului asupra enclavei palestiniene de către Hamas.

În timp ce criza umanitară din Gaza devine tot mai urgentă, actorii internaționali caută rute alternative pentru a furniza ajutor. Cipru afirmă că ruta sa maritimă oferă o soluție rapidă pentru a trimite ajutor acolo unde este necesar. Mărfurile vor fi supuse inspecțiilor de securitate în Cipru de către o echipă care include personal din Israel, eliminând necesitatea verificărilor la punctul final de descărcare și evitând posibilele blocaje în livrările de ajutoare.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *