logo
RNTV Live

”Nu poate să fie o singura persoană. O secție nu înseamnă o pesoană” spun mai mulți medici implicați, despre cazul stenturilor

93db77fd-b830-4823-976e-37b6e3151f4a
Pantazi Bianca

Prof. Dr Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, consideră de neacceptat situația din dosarul medicilor suspecți că luau dispozitive cardiace de la persoane decedate și le montau pacienților, precizând însă că toate informațiile pe care le are despre acest subiect sunt doar cele apărite în presă.

Prof. Coriu a subliniat că refolosirea dispozitivelor este ilegală în România şi că, există riscuri mari legate de transmiterea unor infecţii, în cazul în care se refolosesc.

Prof. Coriu a subliniat că refolosirea dispozitivelor este ilegală în România şi că, în cazul în care se refolosesc, există riscuri mari legate de transmiterea unor infecţii.

„Întâi de toate trebuie să menţionez că toate informaţiile mele sunt cele din presă, nu am o altă sursă de informare.

Dacă aceste lucruri sunt adevărate, situaţia este de neacceptat. Tot ceea ce s-a întâmplat este ilegal, imoral şi nedeontologic. Nu există niciun fel de scuză pentru cineva, nu-i medic cel care să practice o astfel de acţiune.

Dacă această lege există în alte state şi probabil se referă la acele ţări cu resurse limitate, există un context, există o anumită motivaţie, faptul că nu au resurse financiare la îndemână.

Dar sunt nişte riscuri despre care acele studii nu vorbesc. Este risc infecţios, pentru că orice astfel de dispozitiv care stă în corpul uman un timp oarecare va avea ceea ce numim un biofilm, adică nişte microorganisme care sunt foarte aderente la dispozitiv şi niciun fel de sterilizare nu poate să le îndepărteze.

Asta nu poate să fie o motivaţie a ceea ce s-a întâmplat în România. În primul rând nu s-a respectat o procedură pentru că o astfel de procedură nu există.

Nu există o reglementare, deci tot ce s-a întâmplat, dacă s-a întâmplat aşa, nu poate să fie acceptat, nu poate să aibă niciun fel de scuză”, a precizat prof. dr. Daniel Coriu.

Ce spune Preşedintele Colegiului Medicilor România despre ipoteza conform căreia medicul Dan Tesloianu de Spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iaşi, arestat preventiv în acest dosar, ar fi lăsat rezidenţi să facă intervenţiile în locul său.

„Este destul de grav, când faci un lucru ilegal, deci doctorul respectiv nu poate să spună că nu ştia că este ilegal şi să îndemi ca rezidentul tău a cărui practică tu o supervizezi, că ăsta este rolul medicului primar sau specialist, să supervizeze practica rezidentului, este un aspect foarte complicat şi are multe repercusiuni legale.

Despre programul prin care aceste dispozitive medicale sunt decontate de stat:

Din câte ştiu eu, acest program funcţionează, nu ştiu dacă este perfect, că nimic nu este perfect în România, dar nu există niciun motiv să apelezi la un astfel de lanţ care este clar o chestiune subterană. Mi se pare nu numai îngrijorător, dar mult mai mult decât atât, chiar de neimaginat, că acest lucru se poate întâmpla în lumea medicală românească şi când vorbim că totul are şi o finalitate financiară, cineva câştigă nişte bani din urma acestei acţiuni, cu atât mai mult ne îngrijorează şi condamnăm astfel de acţiuni”, a spus Preşedintele CMR.

Mai multe știri pe Stiri republika NEWS – Din Ploiesti pentru toata Prahova!

Ne găsești pe pagina de Facebook (1) RepublikaNews | Ploiesti | Facebook

Mai multe informații găsiți aici Șeful Colegiului Medicilor aruncă bomba în cazul stenturilor! Mai mulți medici implicați: ‘Nu poate să fie o singură persoană. O secţie nu înseamnă o persoană’ – Stiri pe surse – Cele mai noi stiri

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor