logo
RNTV Live

Nu cumpărați produse alimentare “din colțul străzii” în perioadele cu caniculă! ANPC începe controalele!

peste stricat hale1
Erika Stoica

În perioadele cu temperaturi ridicate, este esențial să fiți atenți la modul în care cumpărați și păstrați produsele alimentare pentru a vă proteja sănătatea. Nu cumpărați produse alimentare din locuri neautorizate, deoarece acești comercianți nu pot asigura condiții optime de transport, depozitare și comercializare, și nu pot elibera bon fiscal. Acest lucru poate duce la achiziționarea de produse neconforme sau nesigure.

Verificați cu atenție data durabilității minimale sau data limită de consum a produselor. Examinați direct mirosul, culoarea și aspectul produselor, având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de deteriorare a calității și alterarea alimentelor. Refuzați produsele care prezintă semne de alterare, cum ar fi aspect măzguit, miros acru, aspect spongios de început de fermentare, produse deformate sau ambalaje deformate.

Acordați atenție deosebită modului de prezentare a ambalajului. Dacă ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt, produsul nu mai prezintă siguranță pentru sănătate și trebuie evitat. Asigurați-vă că temperatura de depozitare indicată pe etichetă corespunde cu cea la care produsul este expus la vânzare. Nu recongelați un produs după decongelare dacă producătorul interzice acest lucru.

Transportați produsele perisabile, cum ar fi carne, ouă, lactate și produse congelate, cât mai repede de la magazin la domiciliu, ideal într-un ambalaj izoterm pentru a menține lanțul frigorific. Urmăriți dacă producătorul recomandă o perioadă de consum după deschiderea ambalajului și respectați această perioadă pentru a asigura menținerea caracteristicilor organoleptice ale produsului.

Acordați atenție modului de depozitare și expunere a băuturilor, având în vedere că expunerea la razele solare poate deteriora caracteristicile acestora. Temperaturile ridicate din piețele deschise pot afecta calitatea legumelor și fructelor, determinând deshidratarea, oxidarea și ofilirea acestora.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va desfășura controale pentru a verifica calitatea produselor alimentare și a unităților de alimentație publică. Se va verifica calitatea alimentelor și băuturilor, existența documentelor de proveniență, caracteristicile organoleptice, încadrarea în termenul de valabilitate, precum și condițiile de expunere, prezentare, comercializare, transport și depozitare.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor