Problema unităţilor de învăţământ care încă au grupuri sanitare exterioare pare a fi una căreia autoritățile nu-i găsesc rezolvare. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a ridicat neputincios din umeri și a susținut că vina aparține în totalitate administrațiilor publice locale.
Nouă unităţi de învăţământ încă au grupuri sanitare exterioare! Prezent la Valea Doftanei, ministrul educației a discutat despre această problemă cu care se confruntă sistemul de învățământ, însă a ridicat neputincios din umeri, susținând că vina aparține în totalitate administrațiilor publice locale.
”Este o problemă cronică, este o problemă ce ține nu doar de școală, ține de întreaga comunitate, ține de existența sistemului de alimentare cu apă și canalizare. Este o problemă care trenează de mult prea mult timp, care are resurse bugetare la nivelul Ministerul Educației. Anul trecut au fost alocate 40 milioane lei pentru aceste toalete, însă s-au cerut doar 18 milioane lei și s-au folosit 18 milioane lei. Asta arată o slabă capacitate administrativă”, a precizat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.
Cele nouă unităţi sunt din mediul rural şi toate din localităţi sărace şi cu număr mic de locuitori. În unele cazuri, autorităţile locale au susținut că n-au găsit fonduri, iar în altele au ales să nu mai investească în unităţi care probabil în câţiva ani vor fi comasate, pe fondul scăderii numărului de elevi.
Cert este că programe naţionale pentru amenajarea de grupuri sanitare interioare au existat!
Printre localităţile în care încă funcţionează unităţi cu WC-uri în curte se numără Bertea, Cosminele, Predeal-Sărari, Şoimari şi Dâmbu.