Sursă foto: New Central Med

Ordinul Ministerului Sănătății nr. 2.342/2023, publicat în Monitorul Oficial, are scopul de a clarifica situațiile în care un pacient se află în imposibilitate absolută de a-și exprima consimțământul într-o unitate medicală. Aceasta este o continuare a procesului de corectare a legislației în domeniul sănătății, care a fost inițiat de Ministerul Sănătății la începutul acestui an, la solicitarea Avocatului Poporului.

Prin adoptarea unei ordonanțe de urgență, Guvernul a completat Legea drepturilor pacienților nr. 46/2003, în timp ce următorul pas a fost aprobarea unui ordin al ministrului Sănătății pentru completarea normelor de aplicare a acestei legi. Acest ordin, care a intrat în vigoare în luna aprilie, a fost ulterior completat de către ordinul nr. 2.342/2023.

Ordinul recent publicat are rolul de a oferi clarificări cu privire la situațiile în care un pacient se află într-o stare de imposibilitate absolută de a-și exprima acordul în ceea ce privește tratamentul sau intervențiile medicale. Aceste clarificări au fost introduse pentru a asigura o protecție adecvată a drepturilor pacienților în astfel de situații delicate.

„Situaţiile în care pacientul se află în imposibilitate de a-şi exprima acordul prevăzut la alin. (2) sunt următoarele: a) stare comatoasă; b) stare de inconștiență; c) incapacitate fizică care face imposibilă exprimarea acordului”, se arată în noul ordin.

De asemenea, actul normativ clarifică situația în care un pacient nu a putut să exprime un acord sau un refuz pe această temă.

„În cazul pacientului pentru care nu a fost consemnat acordul sau refuzul acestuia privind desemnarea persoanelor (…), se prezumă că pacientul a fost în imposibilitate de a-și exprima acordul”, se mai arată în textul noului ordin.

Vezi AICI ce prevăd noile reglementări.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *