Sursă foto: Romanian PR Award

Joi, Cătălin Teniţă, deputat REPER, a afirmat că România are o rată mare mortalitate în Europa din cauza cancerului de col uterin. Declarația acestuia a avut loc în timpul conferinţei de lansare a Atlasului Politicilor de Prevenţie pentru HPV în România.

Palatul Parlamentului a fost gazda congresului, eveniment organizat de deputatul Cătălin Teniţă, în colaborare cu Forumul Parlamentar European pentru Drepturile Sexuale şi Reproductive şi cu European Cancer Organisation.

Cătălin Teniţă: „Atlasul dă un backup cuprinzător pentru politicile europene pentru prevenţie primară, secundară, pentru screening şi informaţii despre HPV şi pentru prevenţia acestuia. Ţările cu cele mai bune performanţe sunt Danemarca, Suedia, Finlanda, Marea Britanie şi Irlanda. (…)

Subliniez situaţia din România – nu este o coincidenţă că am ales România ca lansare pentru acest Atlas. Ţara noastră are o incidenţă şi o rată de mortalitate mare a cancerului de col uterin în Europa, cu 32,3 % cancere per 100.000 de femei pe an şi până la 17 din 100 de femei care sunt omorâte de aceasta boală – mai mare de 4 ori decât media europeană. Şi, totuşi, ţara noastră are o rată scăzută de vaccinare HPV şi de screening pentru cancer de col uterin.”

Deputatul mai spune că fiecare statistică este o viaţă, o familie, o poveste.

„Atlasul ilustrează faptul că HPV cauzează mai bine de 90 de cancere pe an care sunt prevenibile dacă se fac campanii de vaccinare şi de screening. Nu ne putem permite să ne complacem. Politica de prevenţie arată că, deşi s-au făcut progrese la prima ediţie, cred că în 2020, persistă disparităţi în toată regiunea.

Este timpul să ne mobilizăm, să ne unim forţele, să ne intensificăm eforturile pentru a creşte rata de vaccinare HPV, să avem proceduri de screening şi să îmbunătăţim informaţiile în România şi în întreaga Europă. Să ţinem minte că dacă alegem vaccinarea, alegem o moştenire de sănătate şi de bunăstare pentru copiii noştri şi pentru generaţiile viitoare. Dacă nu acum, când?”, adaugă Teniță.

Vezi AICI întreaga declarație a deputatului REPER.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *