logo
RNTV Live

Nou proiect adoptat de Senat în privința fumatului

Ștefan Petre

Minorilor le este interzis să fumeze în spații publice, în incinta școlilor, cât și în jurul acestora, spune proiectul ce a fost adoptat de Senat și a ajuns acum în Camera Deputaților.

În cazul încălcării legii, sunt prevăzute amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei. Tinerii cu vârste sub 18 ani pot fi penalizați de autorități dacă sunt prinși fumând în zone precum spațiile sportive, stadioanele, sălile de spectacole și, bineînțeles, unitățile de învățământ și o zonă de 200 de metri în jurul acestora, conform Observator News.

Motivul adoptării deciziei este că numeroase campanii de prevenire a fumatului la persoanele minore nu au succes, tocmai din cauza lipsei unor sancțiuni în acest sens.

În România, aproximativ 12% dintre tinerii fumători se apucă de fumat încă de mici, în jurul vârstei de 14 ani.

Inițiatorii proiectului susțin următoarele: „Văzând legislaţia naţională în domeniul ordinii publice, constatăm că Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice sancţionează contravenţionale consumul de alcool de către minori, însă această lege şi nici alta nu sancţionează în niciun fel consumul de tutun (fumatul în rândul minorilor). Ca urmare a acestor evidenţe, constatăm că legislaţia din România nu conţine prevederi prin care să fie sancţionat consumul produselor din tutun de către minori şi drept urmare, eforturile autorităţilor, cadrelor didactice şi persoanelor implicate în prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun (fumatului) de către această categorie, sunt lipsite de rezultate.”

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor