logo
RNTV Live

Nota de plată pentru Austria după ce a blocat intrarea României în Schengen. Zeci de miliarde de euro în despăgubiri

schengen
Dumitrache Catalina

Luna viitoare va fi votată de către Parlamentul European o rezoluție prin care Austria să plătească despăgubiri țării noastre. În data de 8 decembrie 2022, aceasta ablocat accesul României în Schengen la Consiliul JAI – Justiție și Afaceri Interne.

La insistențele grupului de parlamentari Renew Europe, în rezoluție s-a introdus un amendament prin care compensațiile financiare să fie calculate din iunie 2011. Încă de atunci, România a fost declarată pregătită din punct de vedere tehnic să adere la spațiul liber de circulație european.

Totalul despăgubirilor ar putea depăși 25 de miliarde de euro.

Eu cred că există șanse mari ca România să primească acești bani. Nu văd cine s-ar putea opune. Până acum, am avut un sprijin foarte larg aici, în Parlamentul European.

Noi ne dorim ca rezoluția să fie votată în sesiunea plenară din iunie. Mai devreme nu se poate, iar amendamentul spune foarte clar că cei vinovați pentru veto-ul fără niciun fel de substanță, fără niciun fel de temei legal, trebuie să plătească pentru faptele lor.“, explică europarlamentarul Vlad Gheorghe  la News Hour with CNN.

Astfel, din anul îndeplinirii criteriilor tehnice, 2011, până la intrarea în Schengen, Comisia Europeană are obligația să calculeze daunele care ne sunt cuvenite și să înceapă procedura de a obține aceste daune pentru România de la toate țările care s-au opus. Prima ar fi Austria, dar pe lista CE sunt și alte țări.

Rezultatul mai multor studii făcute în legătură cu pagubele suferite de țara noastră ajunge la minim 25 de miliarde de euro și este și o sumă înaintată de ministrul de Interne de la București.

,,Deci, cred că este o bază corectă de discuție, dar, subliniez, textul spune că trebuie să primim tot ceea ce ni se cuvine din 2011 până la data efectivă la care intrăm în Schengen. Pot să spun că toți europarlamentarii români susțin acest text și eu cred că vom avea susținere și în majoritate, și din partea celorlalți europarlamentari”, adaugă Vlad Gheorghe.

Sursă: Antena3

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor