Ministerul Educației a publicat pe site-ul Institutului pentru Științele Educației (Unității de Cercetare din cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație) o versiune autentică a notei de țară ce conține rezultatele testelor PISA.

Această versiune a fost complet tradusă și prezentată în forma sa originală, conform publicației inițiale realizate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Această acțiune vine în urma sesizării făcute de Edupedu.ro, care a remarcat că mai multe grafice relevante pentru rezultatele elevilor români la PISA 2022 au fost omise din raportul de țară inițial prezentat de Ministerul Educației.

Nota de țară referitoare la PISA 2022 în România a fost publicată aparent ca o actualizare a versiunii inițiale, care a fost datată inițial pe 24 noiembrie și ulterior a fost indicată cu data de 1 decembrie 2023.

Această nouă versiune conține graficele care au fost semnalate de către Edupedu.ro ca fiind excluse din varianta inițială prezentată la publicarea PISA 2022. În plus, graficul care evidenția discrepanțele în rezultatele elevilor în funcție de statutul socio-economic al acestora, în care România era comparată cu Turcia, a fost înlocuit cu cel original creat de specialiștii OCDE. Acest nou grafic prezintă comparația între rezultatele din România și cele din Japonia și Estonia, conform realizărilor și metodologiei OCDE.

La fel, a apărut în varinta publicată acum și graficul care arată sentimentul de apartenență la școală al elevilor din România, exclus din prima variantă publicată de Ministerul Educației.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *