logo
RNTV Live

Noi focare de pestă porcină africană în Prahova. A fost aplicată măsura uciderii preventive

focare sursă foto Olt Alert
Mihai Constantinescu

Alertă maximă! Pesta porcină africană se extinde

Noi focare de pestă porcină africană în Prahova. A fost aplicată măsura uciderii preventive

Alertă maximă în Prahova. De la zi la zi apar noi focare de pestă porcină africană în Prahova. De la apariția primului focar de pestă porcină africană în județ, din data de 9.07.2019 și până acum, au fost confirmate 15 focare. Ultimele cinci au fost confirmate ieri, 16.07.2019, prin buletine de analiză emise de IDSA București.

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Prahova, cele cinci focare sunt în următoarele localități: 1 în comuna Tîrgşorul Vechi – sat Tîrgşoru Vechi, 1 în comuna Poienarii Burchii – sat Poienarii Vechi, 1 în comuna Gorgota – sat Fînari, 1 în comuna Poienarii Burchii – sat Poienarii Rali, 1 in comuna Brazi – sat Brazii de Jos.

Bilanţul porcilor ucişi

Au fost ucişi 18 porci din gospodăriile respective, care au fost îngropaţi în groapa avizată de comisia de avizare.

Ieri, 16.07.2019, s-a intrunit C.L.C.B. Prahova în cadrul căruia au fost aprobate 2 Hotarari privind Planurile de măsuri pentru combaterea a două focare de PPA la porci domestici din judet, confirmate prin Buletine de Analize emise de IDSA Bucureşti (1 în comuna Poienarii Burchii –sat Poienarii Rali şi 1 in comuna Gorgota – sat Poienarii Apostoli), precum şi privind evaluarea şi uciderea preventivă în localităţile Poienarii Rali, Poienarii Vechi, Podu Valeni, Carbunari a porcilor din gospodări, anunţă reprezentanţii Prefecturii Prahova.

Conform recensământului efectuat de autorităţile locale sunt in total 138 de porci in 60 de gospodarii.

În dupa amiaza zilei de 16.07.2019 au fost ucişi preventiv 62 porci.

Acţiunea continuă în cursul zilei de astăzi, mai anunţă reprezentanţii Prefecturii .

În pofida tuturor măsurilor întreprinse de către autoritățile locale din Poienarii Burchii (achiziționarea materialelor de dezinfecție, identificarea utilajelor, identificarea terenului și săparea gropii, precum și efectuarea recensământului) răspândirea focarelor nu a putut fi oprită, iar măsura uciderii a devenit absolut necesară.

Noi suspiciuni de focare de pestă

Totodată, în județ au mai apărut alte două suspiciuni. ( 1 la porc domestic într-o gospodărie din comuna Puchenii Mari-sat Puchenii Mosneni şi 1 la porc mistreţ vânat în Fondul de Vânătoare 15 Măneşti, aparţinând AJVPS Prahova).

Analizele efectuate de DSVSA Prahova au ieşit pozitive, ele fiind trimise pentru confirmare la IDSA Bucureşti.

Autorităţile locale continuă recensământul suinelor din zonele afectate de PPA. Echipajele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova au continuat controalele în trafic ale autovehiculelor care pot transporta animale/carne/produse din carne de porc pe caile rutiere, dar până acum nu au fost descoperite situații de acest fel.

comunicat prefectura Prahva

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor