logo
RNTV Live

Noaptea dintre ani e plină de superstiții

Mihai Constantinescu

Noaptea dintre ani e plină de superstiții

Datina cere ca de Anul Nou să avem bani în buzunar, să mâncăm struguri și pește ca să ne strecurăm ușor printre greutăți, să purtăm ceva roșu şi, nu în ultimul rând, să avem în casă un buchețel de vâsc.

Tradiţia răspândită în întreaga lume spune că cine se sărută sub această ramură va avea parte de iubire şi fericire.

Agăţat de tocul uşii, vâscul aduce noroc şi bunăstare în casă. În aceste zile, pieţele sunt pline iar o legătură costa între 2 şi 30 lei.

Planta creşte pe vârful bradului, teiului, stejarului sau frasinului. Mare atenţie, bobitele ei pot fi toxice.

Vâscul este văzut că o plantă sacră de către norvegieni şi nord-americani. Sărutul sub vâsc este asociat pentru prima oară cu festivitățile organizate de greci, iar, mai târziu, cu tradițiile primitive legate de căsătorie, acesta fiind un leac pentru fertilitate.

O altă tradiţie spune că masa în noaptea dintre ani trebuie să fie cât mai îmbelşugată. Nu uitaţi să cumpăraţi peste şi struguri.

Dacă veţi primi musafiri în noaptea de Revelion, prima persoană care intră în casă trebuie să fie bărbat, ca să vă bucuraţi de protecţie. Şi nu uitaţi să vă puneţi o dorinţă. Se va îndeplini doar dacă păstraţi secretul. Nu în ultimul rând, lăsaţi la o parte toate supărările şi certurile.

Sursa: stirileprotv.ro

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor