Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a salutat vineri ridicarea oficială a Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România ca un moment istoric pentru democrația românească și pentru întregul sistem judiciar al țării. Ciucă a subliniat că acest eveniment reprezintă încheierea simbolică a tranziției către statutul de națiune europeană cu drepturi depline și a evidențiat eforturile de lungă durată pe care România le-a depus pentru a adopta o viziune europeană asupra statului de drept.

Președintele Senatului a menționat că dialogul european pentru reformele în domeniul justiției și statului de drept a început cu mai bine de două decenii în urmă și a subliniat importanța cooperării cu partenerii europeni și a monitorizării prin intermediul MCV.

Nicolae Ciucă a recunoscut, de asemenea, importanța adoptării unui cadru legislativ adecvat pentru funcționarea eficientă a sistemului judiciar, pentru combaterea corupției și pentru consolidarea integrității în instituțiile publice.

Cu toate acestea, el a atras atenția că eliminarea MCV reprezintă doar o etapă în procesul continuu de reformă a sistemului judiciar din România și că este necesară o abordare holistică pentru creșterea calității actului de justiție și pentru asigurarea unui acces facil și eficient la justiție pentru toți cetățenii.

Președintele Senatului a concluzionat prin sublinierea importanței calității actului de justiție în asigurarea statului de drept și a democrației constituționale în România și a menționat necesitatea unei viziuni noi pentru țară și pentru sistemul judiciar ca garanție a statului de drept.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *