logo
RNTV Live

New York e pe cale de scufundare din cauza greutății zgârie-norilor săi

andre-benz-newyork-unsplash
Constantin Corina

New York-ul se scufundă, iar zgârie-norii lui îl doboară, este descoperirea unui nou studiu care a modelat geologia de sub oraș în comparație cu datele satelitare care arată că amprenta sa se prăbușește pe Pământ.

„Scopul lucrării este de a crește gradul de conștientizare a faptului că fiecare clădire suplimentară înaltă construită pe coastă, pe râu sau pe malul lacului ar putea contribui la viitorul risc de inundații”, scrie geologul Tom Parsons de la United States Geological Survey și colegii săi.

New York-ul se scufundă cu o rată de 1-2 milimetri pe an, sub greutatea clădirilor sale înalte. Câțiva milimetri nu sună prea mult, dar unele părți ale orașului se diminuează mult mai repede, la egalitate cu cele mai rapide rate observate la care plăcile tectonice revin atunci când ghețarii se topesc, arată studiul.

Acesta nu este singurul în declin, un sfert din capitala Indoneziei, Jakarta, ar putea fi sub apă până în 2050, părți ale orașului scufundându-se cu aproape 11 centimetri pe an (extracția apelor subterane). Peste 30 de milioane de locuitori din Jakarta iau în calcul perspectiva relocarii orașului sau dublarea măsurilor climatice, cum ar fi optarea pentru autobuze electrice.

„New York-ul este emblematic pentru orașele de coastă în creștere din întreaga lume, despre care se observă că se diminuează, ceea ce înseamnă că există o provocare globală comună de atenuare împotriva unui pericol de inundații în creștere”

concluzionează cercetătorii

Sursa: sciencealert.com

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor