New Delhi a obținut tristul titlu de cea mai poluată capitală din lume în 2023, deoarece locuitorii săi au respirat aer care depășea de aproape 20 de ori standardul internațional de siguranță, conform datelor furnizate de compania elvețiană IQAir, prezentate marți.

India se situează pe locul trei în topul țărilor cel mai grav afectate de poluare.

Cu o concentrație anuală medie ponderată de PM2,5 de 92,7 µg/m3, New Delhi a depășit Dhaka (80,2 µg/m3) pentru a deveni capitala națională cea mai poluată din lume. Ouagadougou, capitala Burkina Faso, a fost pe locul trei, cu o concentrație medie ponderată de PM2,5 de 46,6 µg/m3, fiind distanțată la o treime pe listă.

Dintre cele 50 de orașe cele mai poluate din lume, 42 au fost în India – în creștere față de 39 în 2022. Begusarai din Bihar a ocupat primul loc cu o concentrație de PM2,5 de 118,9 µg/m3, urmat de Guwahati cu 105,4 µg/m3.

În Uniunea Teritorială Delhi, concentrația medie de PM2,5 în 2023 a fost de 102,1 µg/m3, clasându-l pe locul trei la nivel mondial. Capitala mai mică, New Delhi, s-a situat pe locul șase la nivel global.

Delhi trece de obicei prin trei perioade de două săptămâni în care indicele calității aerului (AQI) atinge în mod obișnuit niveluri severe: prima jumătate a lunii noiembrie, a doua jumătate a lunii decembrie și mijlocul lunii ianuarie.

În prima fază, toxicitatea este în mare parte generată de fumul provenit de la incendiile de miriște agricole din Punjab. În a doua și a treia fază, sursele locale de poluare, cum ar fi emisiile provenite de la vehicule și industrii, devin factorii principali, fiind amplificate la rândul lor de vânturile scăzute și temperaturile joase.

Expunerea la poluarea aerului cu PM2,5 poate exacerba numeroase condiții de sănătate, inclusiv, dar fără a se limita la, astmul, cancerul, accidentul vascular cerebral și bolile pulmonare. De asemenea, poate duce la afectarea dezvoltării cognitive la copii și la complicații ale bolilor existente, inclusiv diabetul.

Raportul a menționat că nordul Indiei și Delhi se luptă cu fumul de la arderea recoltelor, emisiile vehiculelor, arderea cărbunelui, arderea deșeurilor și arderea biomasei pentru căldură și gătit.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *