logo
RNTV Live

Netanyahu ignoră recomandările americane: Israelul va menține ofensiva, inclusiv în Rafah

benjamin_netanyahu
Theo Tănăsescu

Israelul va continua ofensiva sa împotriva Hamas, inclusiv în oraşul Rafah din sudul Gaza, în pofida presiunii internaţionale crescânde pentru a se opri, a declarat premierul Benjamin Netanyahu, potrivit Reuters, scrie News.ro.

Anunțul lui Netanyahu vine în contextul în care preşedintele american Joe Biden a reiterat joi în faţa Congresului Statelor Unite apelul la o “încetare imediată a focului” în Fâşia Gaza, îndemnând Israelul “să lase să intre mai mult ajutor umanitar în Gaza”, subliniind că ajutorul umanitar “nu poate fi o consideraţie secundară sau o monedă de schimb”.

Netanyahu a promis să distrugă Hamas după ce luptătorii săi au atacat, în 7 octombrie, sudul Israelului, omorând 1.200 de persoane şi răpind 253, potrivit bilanţului israelian. Peste 30.000 de oameni au fost ucişi în Gaza în timpul ofensivei ulterioare a Israelului, estimează autorităţile sanitare palestiniene, generând critici şi condamnare internaţională.

Replică pentru doritorii de pace

”Există presiunea internaţională şi ea creşte, dar mai ales când presiunea creşte trebuie să strângem rândurile, trebuie să rămânem împreună în faţa încercărilor de a opri războiul”, a spus el.

Se estimează că 1,5 milioane de oameni sunt înghesuiţi în Rafah, în marginea cea mai sudică a enclavei, în apropierea graniţei cu Egiptul, majoritatea fiind fugiţi din caselor lor din nord pentru a scăpa de asaltul militar al Israelului.

Într-un discurs ţinut la o ceremonie de absolvire la o şcoală pentru instruirea ofiţerilor armatei israeliene, Netanyahu a mai spus că Israelul trebuie să respingă o ”încercare calculată” de a fi făcut vinovat pentru crimele Hamas.

El a adăugat că Israelul va opera în toată Gaza, ”inclusiv la Rafah, ultima fortăreaţă a Hamas”. ”Oricine ne spune să nu acţionăm la Rafah ne spune să pierdem războiul şi asta nu se va întâmpla”, a afirmat Netanyahu.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor