Planeta mare, numită WASP-107b, orbitează în jurul unei stele din constelația Fecioarei, care poate fi văzută pe cerul nopții

Datele adunate de Telescopul Spațial James Webb (JWST) au dezvăluit, pentru prima dată, informații detaliate despre planeta respectivă, inclusiv faptul că are o atmosferă care conține dioxid de sulf otrăvitor, vapori de apă și nori de nisip.

Dr. Achrene Dyrek, un astronom și unul dintre autorii unui studiu la CEA – o organizație finanțată de guvernul francez, a spus: “dezvăluim lumi noi”, explicând că JWST permite oamenilor de știință să afle despre caracteristicile planetelor niciodată văzute anterior.

Descoperită în 2017, este mai mare decât 30 de Pământul. Pufoșenia planetei permite astronomilor să privească aproximativ de 50 de ori mai adânc în atmosfera sa, în comparație cu câtă informație poate fi adunată despre planete de dimensiuni similare, cum ar fi Jupiter în propriul nostru sistem solar.

Pe Terra, apa se evaporă, călătorește în aer și devine parte a unei nori, apoi cade pe Pământ sub formă de ploaie și ciclul continuă. Oamenii de știință spun că procesul este similar pe WASP-107b, cu excepția faptului că cade nisip în loc de ploaie.

În timp ce norii au fost identificați pe alte exoplanete – planete care orbitează în jurul altor stele – această cercetare este prima dată când astronomii au reușit să identifice compoziția lor chimică cu certitudine absolută.Dar descoperirea dioxidului de sulf – care miroase a chibrituri arse – a surprins cu adevărat experții.

Steaua în jurul căreia orbitează WASP-107b este mai rece decât propria noastră Soare, ceea ce înseamnă că produce mai puțini fotoni de înaltă energie. Odată ce fotoni de înaltă energie ajung în atmosfera unei planete, pot provoca reacții chimice.

Dar chiar dacă există mai puțini fotoni produși de steaua WASP-107b, “pufoșenia” planetei înseamnă că aceștia tot pot ajunge adânc în atmosferă, permitând schimbările chimice să aibă loc.

“Descoperirea norilor de nisip, apă și dioxid de sulf pe această exoplanetă pufoasă [de Telescopul Spațial James Webb] reprezintă un moment crucial”, a declarat autorul principal al studiului, Leen Decin, de la KU Leuven, o universitate din Belgia.

“Aceasta rescrie înțelegerea noastră despre formarea și evoluția planetelor, aruncând o nouă lumină asupra propriului nostru Sistem Solar.”

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *